Gemeente redt Twente van de ondergang

De gemeente Enschede heeft donderdagavond ingestemd met een garantstelling van 25,4 miljoen euro, waardoor FC Twente gered is van de ondergang.

Twente hing lang een faillissement boven het hoofd. Dankzij de garantstelling kan de club echter per direct schuldeisers ING en XXII Capital terugbetalen. Zij krijgen nog 8,4 miljoen euro van de Eredivisionist. Ook kan de gemeente Enschede worden afbetaald. De gemeente heeft nog een bedrag van 17 miljoen euro tegoed van Twente.

Twente hangt mogelijk nog wel een flinke claim van de belastingdienst boven het hoofd. Die instantie doet onderzoek naar onregelmatigheden bij transfers, zoals die van Dusan Tadic naar Southampton. Het zou echter nog jaren kunnen duren voordat er duidelijkheid komt over de hoogte van de belastingclaim.

De verwachting was al dat de gemeenteraad zou instemmen met de garantstelling. Volgens TC Tubantia had de raad donderdag dan ook slechts twintig minuten nodig om tot een akkoord te komen. Alleen de SP, GroenLinks en Enschede Anders stemden tegen.