Russen zetten druk op atleten die medailles niet inleveren

De Russische atletiekbond gaat fors druk uitoefenen op atleten die olympische medailles in moeten leveren door positieve dopingtesten. Vooralsnog heeft maar één atleet een olympische medaille ingeleverd en hij heeft zelf niet eens positief getest: Anton Kokorin heeft zijn bronzen medaille van de 4x400 meter op de Spelen van 2008 ingeleverd. Die werd geschrapt nadat Denis Alexeyev positief testte op verboden middelen.

Om het hele proces wat te versnellen, en om de nodige goodwill te kweken bij de internationale sportwereld, heeft de Russische atletiekbond een aantal maatregelen bekendgemaakt. Atleten krijgen daarbij een simpele keuze: als ze hun medaille inleveren is er niks aan de hand, als ze dat niet doen mogen ze niet meer in atletiekwedstrijden in Rusland uitkomen en maken ze geen deel meer uit van een nationaal team. Ze worden dan ook niet opgenomen in lijsten met atleten die op doping getest worden, wat nodig is om eventueel als neutrale atleet mee te mogen doen aan internationale wedstrijden.

Overigens valt te betwijfelen of het heel veel effect zal hebben: veel van de betreffende atleten zijn sowieso al geschorst of zijn zelfs al helemaal gestopt met het bedrijven van topsport. Het grootste probleem lijkt voor in principe onschuldige atleten te zijn: de atleten die een estafettemedaille in moeten leveren, omdat een ploeggenoot positief testte.