Geen medailles Nederlandse skiester en kunstschaatster in Turkije

Alpineskiester Noa Blok en kunstschaatster Sam Jansen hebben op het Winter Europees Jeugd Olympisch Festival in het Turkse Erzurum geen medailles gewonnen. Blok stond woensdag aan de start van de slalom, voor Jansen stond de vrije kür op het programma.

Skiester Blok stond na de eerste run op de 22e plek, maar wist in run twee nog twee plekken te winnen en eindigde als twintigste. Dat was wel op 7,71 seconden van winnares Nika Tomsic uit Slovenië, die de Finse Nella Korpio 0,21 seconden achter zich hield. Lara Della Mea uit Italië veroverde het brons. Bij het alpineskiën doen skiesters van 16 tot 18 jaar mee en doorgaans breekt minstens één medaillewinnaar wel door tot een echte wereldtopper. De kans is dan ook groot dat van skiesters als Tomsic, Korpio en Della Mea toch zeker één dame zich bij de Olympische Spelen van 2022 of zelfs 2026 in de spotlights kan skiën.

De leeftijden bij het kunstschaatsen op het WEJOF zijn nog wat lager: 14 en 15 jaar. De 14-jarige Jansen stond na de korte kür van maandag op de tiende plaats en had een hogere klassering in zicht. Op de vrije kür ging het echter wat minder goed en ze zakte naar de zestiende stek. Alina Zagitova uit Rusland was absoluut ongenaakbaar: met 187,06 punten bleef ze mijlenver voor de Oekraïnse Anastasia Gozhva, die tot 127,18 kwam. Lucrezia Gennaro mag dankzij haar 125,53 punten het brons mee naar Italië nemen.