Valverde verslaat Poels in Ruta del Sol

Alejandro Valverde heeft de eerste etappe van de Ruta del Sol gewonnen. De inmiddels al 36-jarige Spanjaard van Movistar was de beste in de sprint van een kopgroep na een etappe van ruim 155 kilometer van Rincon de la Victoria naar Granada.

De renners moesten in de vallei van de Sierra Nevada vijf klimmen trotseren. Een kopgroep van zes renners, waaronder Berden de Vries van Roompot-Nederlandse Loterij, koos het hazenpad, maar zoals te verwachten viel kregen ze nooit een beslissende voorsprong. Georg Preidler veroverde onderweg de meeste bergpunten en mag donderdag in de bolletjestrui starten.

De laatste koplopers werden op zo'n 35 kilometer van de streep bijgehaald, kort voor de laatste beklimming van de etappe. Op de Puerto de Monachil werd de koers dan echt opengebroken en wel door Alberto Contador, die al vroeg ten aanval trok. Valverde sloot al snel aan en meerdere renners volgden. Een steil stuk zorgde voor een nieuwe schifting, waarbij Sky met maar liefst drie man vertegenwoordigd werd: Wout Poels, Mikel Landa en Diego Rosa.

Valverde viel kort voor de top aan, zag Contador volgen, maar stortte zich als een gek naar beneden in de afdaling en bouwde aanvankelijk een leuke voorsprong op. Toch konden Contador, Rosa en Ion Izagirre onderaan weer aansluiten en drie kilometer voor de finish kwam ook Poels in het wiel van FDJ-renner Sebastien Reichenbach weer aansluiten. De zes gingen de sprint aan en zoals te verwachten viel was Valverde daarin de sterkste. Poels hield Reichenbach van zich af en werd knap tweede.