Computer mag helpen bij tellen stemmen

Gemeenten mogen bij de Tweede Kamerverkiezingen tóch een hulpmiddel op een computer gebruiken om uitslagen van de stembureaus bij elkaar op te tellen. Daar zijn wel strenge voorwaarden aan verbonden.

Dat heeft minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) woensdag laten weten na overleg met onder meer de gemeenten. Die hebben er met de afspraken vertrouwen in dat de definitieve uitslagen op tijd vastgesteld kunnen worden.

De gemeenten zijn verantwoordelijk voor het optellen en doorgeven van de uitslag. Plasterk verbood eerder het gebruikelijke hulpprogramma OSV (Ondersteunende Software Verkiezingen) voor het berekenen van de uitslag, om beïnvloeding van de verkiezing uit te sluiten.

Voor het optellen in gemeenten is nu wel het gebruik van een spreadsheetprogramma zoals Excel op een computer toegestaan, maar alleen als die computer geen verbinding heeft met het internet. Ook moeten er steeds minstens twee mensen meekijken ter controle. Het doorgeven van optelresultaten van de burgemeesters naar de hoofdstembureaus gebeurt alleen nog op papier. USB-sticks worden niet meer gebruikt.

Plasterk besloot twee weken geleden het hulpprogramma OSV te verbieden nadat RTL Nieuws had gemeld dat deze software kwetsbaar zou kunnen zijn voor manipulatie.

De beslissing om alles handmatig te doen zou grote druk zou leggen op gemeenten, hoofdstembureaus en de Kiesraad om op tijd een betrouwbare uitslag vast te kunnen stellen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) denken met de nieuwe afspraken dat de deadlines kunnen worden gehaald.

Computer mag helpen bij tellen stemmen
Computer mag helpen bij tellen stemmen (Foto: BuzzT)