Cavaliers verslaan Timberwolves in NBA

Slechts drie wedstrijden stonden afgelopen nacht op het NBA programma. De regerend NBA kampioen, de Cleveland Cavaliers, kwamen in actie tegen de Minnesota Timberwolves. In Minneapolis wonnen de bezoekers met 108-116.

De Cavaliers en de Timberwolves hebben een beetje historie. LeBron James keerde in 2014 terug bij de Cavaliers, die net daarvoor Andrew Wiggins als eerste hadden gekozen in de NBA draft. Op aandringen van James werd Wiggins voor de start van het seizoen met een paar andere spelers naar Minnesota gestuurd in ruil voor Kevin Love.

Andrew Wiggins heeft altijd gemengde gevoelens gehouden richting Cleveland. Hij lijkt zijn beste spel te bewaren voor wedstrijden tegen Cleveland, hij scoort gemiddeld 30 punten in die wedstrijden. In die zes wedstrijden wist hij echter nooit te winnen.

Kevin Love speelde niet mee tegen zijn oude ploeg. De forward is al een tijdje uit de roulatie met rug- en knieproblemen. De Cavaliers meldden het nieuws dat Love geopereerd is aan zijn knie en zes weken zal moeten missen. Dit is slecht nieuws voor LeBron James, die al een aantal maal aangegeven heeft dat de selectie te zwak is en dat hij teveel minuten moet spelen. James heeft een punt, hij is in het veertiende jaar van zijn carrière, heeft zes jaar op rij in de NBA finale gestaan en voert nog steeds bijna de NBA aan in minuten per wedstrijd. Het is een bijzonder zware belasting voor een 32-jarige speler.

Om het gemis van Love op te vangen hebben de Cavaliers Derrick Williams aangetrokken op een tiendaags contract. Williams werd in 2011 als tweede gedraft door de Timberwolves, maar kwam daar niet uit de verf. Williams is nu 25 en heeft de afgelopen paar jaar voor vier verschillende clubs gespeeld. Voor de forward zal het één van zijn laatste kansen zijn om te bewijzen dat hij goed genoeg is voor de NBA.

De Cavaliers begonnen de wedstrijd rustig. James speelde vooral als spelverdeler en betrok zijn teamgenoten bij het spel. De Timberwolves leidden na één kwart, maar met 43 punten in het tweede kwart stelden de Cavaliers orde op zaken. James tekende in die periode voor het hoogtepunt van de wedstrijd door zonder te kijken Andrew Wiggins door de benen te passen naar Derrick Williams die eenvoudig kon scoren.

Waarschijnlijk de pass van het jaar. Bron: YouTube.

In het derde kwart leek Cleveland op weg naar een eenvoudige zege, maar Andrew Wiggins scoorde 20 punten in die periode en bracht zijn ploeg op gelijke hoogte. In het slotkwart ging de wedstrijd gelijk op. LeBron James scoorde twee minuten voor tijd een dagger three (een driepunter op een moment waarmee je de tegenstander psychologisch breekt) waardoor het verschil zes punten werd. De Timberwolves wisten niet meer terug te komen en zagen de Cavaliers met 108-116 winnen.

LeBron James eindigde de wedstrijd met 25 punten, 8 rebounds en 14 assists. James miste slechts vier van zijn veertien schoten. Kyrie Irving voegde ook 25 punten toe en Channing Frye, startend op de plak van Kevin Love, kwam tot 21 punten en 10 rebounds. Derrick Williams speelde prima vanaf de bank met 13 punten.

Bij Minnesota werd Andrew Wiggins topscorer met 41 punten. Karl-Anthony Towns noteerde 26 punten. Ricky Rubio schoot slecht, kwam maar tot vijf punten, maar deelde wel zestien assists uit aan zijn ploeggenoten.

De Chicago Bulls wonnen in eigen huis van de Toronto Raptors, 105-94. Beide ploegen gaan een moeilijke periode door. Toronto was lange tijd de ploeg die Cleveland van de eerste plaats kon stoten in de Eastern Conference, maar de ploeg verloor negen van de laatste veertien wedstrijden en is weggezakt naar de vijfde plaats in het oosten. De spelers van de Bulls maakte op sociale media ruzie met elkaar en de chemie in de kleedkamer is nog niet hersteld.

Als versterking hebben de Raptors Serge Ibaka aangetrokken van de Orlando Magic. Dat kostte ze bankspeler Terrence Ross en een toekomstige keuze uit de jaarlijkse draft. Het geeft de Raptors, die zwaar leunen op guards Kyle Lowry en DeMar DeRozan een prima derde optie en een sterke verdediger.

Ibaka was nog niet bij het team voor de wedstrijd tegen de Bulls. Het werd een eenzijdige wedstrijd. Chicago leidde bij rust met 58-39. De Raptors wisten een beetje van de achterstand goed te maken, maar echt close werd de wedstrijd nooit meer.

Doug McDermott werd verrassend topscorer bij de Bulls. Hij was een topschutter in college, die het in de NBA nooit echt waar heeft kunnen maken. Tegen Toronto stond zijn vizier op scherp en eindigde hij met 20 punten.

De Sacramento Kings wonnen een spannende wedstrijd in Los Angeles van de Lakers, 96-97. DeMarcus Cousins, het enfant terrible van de Kings, liet zijn grote talent weer eens zien en eindigde met 40 punten, 12 rebounds en 8 assists. Lou Williams scoorde 29 punten voor de Lakers, maar hij miste een driepunter in de zoemer die zijn ploeg de zege had kunnen bezorgen.