Russen bedreigen Tsjechische biatlonploeg met de dood

Op het wereldkampioenschap biatlon is het weer ouderwets gezellig. In het Oostenrijkse Hochfilzen wordt gestreden om de wereldtitels, maar een ander verhaal komt ook steeds weer naar boven: het alombekende verhaal rond Rusland en doping. Eerder ontstond al een flink geschil tussen veelvoudig World Cup-kampioen Martin Fourcade en de Russische topper Anton Shipulin, dit keer gaat het weer een stap verder.

De regerend World Cup-kampioene bij de vrouwen, Gabriela Koukalova, heeft laten weten dat zij en het Tsjechische team al meerdere doodsbedreigingen hebben gehad van Russische 'fans'. De kersverse wereldkampioene op de sprint zegt daarnaast als de dood te zijn dat met het eten of drinken geknoeid wordt. "We kunnen niks eten wat we niet zelf meegenomen hebben en een drankje van een ander team aannemen doen we ook niet meer. Zelfs als we een snoepje krijgen gooien we het weg, want er zijn mensen die verboden middelen bij ons naar binnen willen krijgen om ons in de problemen te brengen", vertelt Koukalova. 

"We hebben extra veiligheidsmaatregelen ingevoerd, zowel rond het vervoer naar het stadion als in het hotel, waar we allemaal dubbelchecken of de deuren op slot zijn. Helaas is dat nu nodig, we hebben allemaal brieven gehad waarin gedreigd werd dat men met ons eten zou kloten", legt ze uit. 

Ook de coaches hebben het niet makkelijk in Hochfilzen. "Dit is een tactiek van criminelen om onze atleten te intimideren", aldus hoofdcoach Ondrej Rybare. "Gestoorde, paranoïde mensen schrijven ons dit soort brieven, die zijn echt niet goed bij hun hoofd. Dan zijn er in Rusland ook nog eens invloedrijke figuren die mensen aanmoedigen om vooral door te gaan met het bedreigen van onder meer onze sporters." Naast Rybare zijn er ook dreigbrieven voor Jiri Hamza, president van de Tsjechische biatlonbond. Hij ontving zelfs een telefoontje met als voornaamste boodschap: "Jij zal slecht eindigen." Het is inmiddels lastig om te zeggen wat men meer vreest: genaaid worden en een positieve dopingtest ondergaan of daadwerkelijk fysiek letsel. 

Uiteraard zullen de Russen wel een reden hebben voor het hele gedoe en dat ligt vermoedelijk bij een aantal Tsjechische uitlatingen. Tijdens het congres van wereldbiatlonbond IBU zou Tsjechië een voorname voorstander zijn geweest voor het afnemen van het WK biatlon van 2021 van het Russische Tyumen, wat ook gebeurde. Koukalova liet in duidelijke bewoordingen weten dat Rusland niet te vertrouwen is en haar teamgenoot Michal Slesingr was woedend over de aanwezigheid van dopingzondaar Alexander Loginov in de Russische WK-selectie, een paar maanden nadat zijn straf afliep. "Dat de Russen iemand inzetten die net een straf voor EPO-gebruik achter de rug heeft, zegt genoeg over hun kijk op doping", klonk het boos. 

Het WK gaat woensdag overigens weer verder met de individuele wedstrijd bij de dames, live te zien op ARD en Eurosport.