Historische WK-medaille Slowaakse skiërs, Frankrijk pakt wereldtitel

De Franse alpineskiërs hebben op het wereldkampioenschap in St. Moritz de landenwedstrijd gewonnen. Tessa Worley, Adeline Baud Mugnier, Mathieu Faivre en Alexis Pinturault waren in de finale te sterk voor Slowakije, dat wel voor het eerst in de geschiedenis een medaille won.

In de landenwedstrijd worden vier runs geskied waarbij telkens een skiër van het ene team het opneemt tegen een skiër van het andere team in een parallel(reuzen)slalom. Elk team bestaat uit twee vrouwen en twee mannen en de winst in een run levert één punt op. Bij een 2-2 stand na vier runs worden de tijden van de snelste vrouw per team en de snelste man per team bij elkaar opgeteld om zo toch tot een winnaar te komen. De landenwedstrijd is volgend jaar op de Olympische Spelen overigens voor het eerst olympisch.

In het Zwitserse St. Moritz viel in de achtste finales - de eerste ronde - gelijk een verrassing te noteren. De Belg Dries van den Broecke stuntte met winst tegen wereldtopper Marcel Hirscher, maar Oostenrijk won het duel uiteindelijk wel met 3-1. Zweden rekende simpel af met Slovenië (4-0), terwijl Noorwegen Tsjechië met 3-1 aan de kant schoof. De Rus Pavel Trikhichev stuntte met winst op Pinturault, maar de andere drie Russen haalden de finish niet en dus won Frankrijk het duel met 3-1. Zwitserland deed het thuispubliek met een 4-0 winst op Kroatië juichen, Canada versloeg de Noord-Amerikaanse rivalen uit de VS na een spannend duel op tijd, Italië was oppermachtig tegen Argentinië (4-0) en Slowakije zorgde voor een mooie overwinning op Duitsland (3-1).

In de kwartfinales ging het fout voor titelverdedigers Oostenrijk. Andre Myhrer uit Zweden won van Hirscher en zijn landgenoten brachten de 3-1 zege over de streep. Frankrijk was met 3-1 duidelijk te sterk voor Noorwegen, terwijl Zwitserland zich nipt langs Canada vocht en de halve finales bereikte. Slowakije zorgde wederom voor een mooi resultaat en versloeg ook Italië.

De eerste halve finale ging tussen Zweden en Frankrijk. Baud Mugnier versloeg Frida Hansdotter en bracht Frankrijk op voorsprong, maar Mattias Hargin en Maria Pietilä-Holmner wonnen van respectievelijk Faivre en Worley, waardoor Pinturault het in handen had. Hij zegevierde tegen Myhrer en was precies snel genoeg om Frankrijk in de finale te krijgen. De andere halve finale was al net zo bloedstollend, waarbij de Slowaakse dames het verschil maakten. Slalomtoppers Petra Vlhova en Veronika Velez-Zuzulova wonnen hun duels van Camille Rast en Wendy Holdener, terwijl de Zwitsers Reto Schmidiger en Luca Ärni sterker waren dan Andreas Zampa en Matej Falat. Met 0,06 seconden ging Slowakije echter naar de finale.

In de strijd om het brons nam Zwitserland het op tegen Zweden, maar het thuispubliek kreeg weinig te juichen. Holdener kreeg klop van Hansdotter, Hargin versloeg Ärni en nadat Pietilä-Holmner won van Rast was het gedaan en won Zweden het brons.

De finale werd juist razendspannend. Vlhova begon met een zege op Worley, waarna Pinturault Frankrijk met winst op Zampa op gelijke hoogte bracht. Velez-Zuzulova, getrouwd met de Franse coach, versloeg Baud Mugnier en bracht Slowakije weer op voorsprong en dus moesten Faivre en Falat het uitvechten. De Fransman begon veel sterker, zag Falat plotseling naderen, maar hield enkele honderdsten van een seconde over en hielp zijn land dus naar de wereldtitel.