Gerbrands: "Te klein achterland in Nederlandse voetbalwereld"

Nederlandse clubs gaan nooit de buitenlandse top kunnen evenaren qua begroting, zo weet algemeen directeur van PSV Toon Gerbrands. "De behouden koers is een bewuste keuze", vertelde Gerbrands tegen De Telegraaf. "PSV heeft lange tijd terug begroot op het halen van de Champions League. Dat doen we niet meer."

"Zelfs als wij de komende drie jaar geen Champions League meer zouden spelen en alleen in de Europa League uitkomen, is het financieel allemaal rond in Eindhoven. We hebben alles laten doorrekenen en ook de rvc weet dit."

De top drie in Nederland draait met ongeveer een begroting van zeventig miljoen euro. "Haal je de Champions League dan komt er twintig miljoen bij, dus zit je op negentig miljoen. Kom je een ronde verder wordt het 95 miljoen euro. Verder kom je financieel niet."

"We hebben in Nederland een te klein achterland. Zelfs als wij de tv-gelden van de Eredivisie zouden verdubbelen, knipperen ze in het buitenland nog niet met de ogen. Zeven of veertien miljoen euro betekent niets."

Niet meer uitgeven dan je binnenkrijgt is dan ook het credo voor de clubs. "En dat is gelimiteerd, omdat landskampioen worden maar twintig miljoen scheelt."