'Russische dopingzondaars geven olympische medailles niet terug'

Veel Russische sporters en ex-sporters die hun olympische medailles door positieve testen in hebben moeten leveren, hebben dat nog niet gedaan. Dat zegt Alexander Zhukov, de baas van het Russisch Olympisch Comité (ROC). 

Hertesten van stalen die tijdens de Spelen van 2008 en 2012 afgenomen werden leverden in het afgelopen jaar veel positieve testen op. Daarbij werd door vele medailles een streep gezet, waaronder een bonte verzameling aan Russische sporters - vooral gewichtheffers en atleten. Dertien Russen die in 2008 een medaille wonnen moeten die inleveren, net als minstens vijf die in 2012 op het podium stonden.

Alexandra Brilliantova, de baas van de juridische afdeling van het ROC, liet vorige maand al weten dat nog geen enkele sporter een medaille teruggeven had. Zhukov zegt nu dat het ROC er alles aan doet om dat alsnog voor elkaar te krijgen, nadat 'een paar' atleten hun medailles ingeleverd hebben.

Juridische grond om de medailles in te leveren is er ogenschijnlijk niet, maar het ROC heeft alle reden om flink druk op de betrokken sporters te zetten. De spanningen tussen de Russen en het Internationaal Olympisch Comité zijn al lange tijd groot vanwege het dopingschandaal, en het niet inleveren van medailles zal Rusland niet helpen voorkomen dat ze op de Olympische Spelen van volgend jaar niet mogen starten.