Den Haag krijgt Grand Prix-toernooi judo

Nederland zal voor het eerst in zes jaar weer een groot judotoernooi organiseren. Den Haag mag aankomende november een Grand Prix organiseren. Het Grand Prix-toernooi zal de komende vier jaar deel uitmaken van de IJF World Tour. 

In het weekend van 17 tot en met 19 november 2017 reist de internationale judowereld voor de eerste editie af naar de Residentiestad. Het toernooi zal worden georganiseerd in het nieuwe Sportcampus Zuiderpark. In 2018 en 2019 zal dit toernooi ook deeluitmaken in het kwalificatietraject voor de Olympische Spelen in Tokio.

"Dankzij de gemeente Den Haag en de inzet en betrokkenheid van wethouder Rabin Baldewsingh vindt één van de belangrijkste internationale judotoernooien jaarlijks in Nederland plaats. We zijn ontzettend trots dat we opnieuw de mondiale judotop mogen ontvangen en gaan samen met Den Haag alles in het werk stellen om dit tot een groot succes te maken. De komst van een Grand Prix naar Nederland is een regelrechte overwinning voor de judosport, onze topjudoka's en judofans", aldus bondsvoorzitter Jos Hell.

Wethouder Sport, Rabin Baldewsingh, is eveneens bijzonder verheugd over de komst van de Grand Prix naar Den Haag. "De stad Den Haag investeert jaarlijks in breedte- én topsport. Judo is voor ons een nieuwe sport, we hebben deze zelfverdedigingssport als speerpunt toegevoegd aan het Haagse topsportbeleid. We verbreden ons topsportprofiel, inspelend op trends die we signaleren. Wij willen in 2030 iedere inwoner van de stad aan het bewegen hebben, topsport zien we als inspiratiebron hiervoor. In onze nieuwe trots, de Sportcampus, gaan we de judoka’s ontvangen en gaan wij vier jaar lang genieten van judo op het hoogste niveau."

De laatste keer dat er in Nederland een groot internationaal toernooi werd gehouden was in 2011. Toen wonnen Dex Elmont, Anicka van Emden, Edith Bosch en Henk Grol goud op de Grand Prix van Amsterdam. Wegens geldgebrek en een slechte plaats op de wedstrijdkalender ging dat toernooi destijds ter ziele.