Feuz na droomafdaling naar wereldtitel voor eigen publiek

Alpineskiër Beat Feuz heeft voor de prestatie van zijn leven gezorgd op het wereldkampioenschap in het Zwitserse St. Moritz. Voor eigen publiek veroverde de Zwitser, jarenlang geteisterd door zware blessures, de wereldtitel op de afdaling - zijn eerste mondiale goud ooit.

De afdaling kon helaas niet gestart worden op de 'Free Fall', de steilste afdaling ter wereld, maar toch werd het een prachtige wedstrijd. De Zwitser Carlo Janka ging als eerste naar beneden, maar hij had net als de paar volgende starters grote last van de dichte mist op het bovenste deel van de piste. Janka had even de snelste tijd, waarna Adrien Theaux, Guillermo Fayed en Dominik Paris die achter elkaar verbeterden. 

De Italiaan Peter Fill dook onder de tijd van landgenoot Paris door en gelijk daarna nam de verrassend snelle Sloveen Bostjan Kline de leiding over. Die moest hij gelijk weer afstaan aan de Noor Kjetil Jansrud, maar ook hij kon niet lang in zijn eentje genieten: direct na Jansrud kwam uittredend kampioen Patrick Küng naar beneden en de Zwitser skiedde na een bijna identieke run naar exact dezelfde tijd als Jansrud, waardoor er twee man aan de leiding gingen. 

Met startnummer dertien was het dan de beurt aan Feuz, die vorig jaar tijdens de World Cup-finale al zegevierde in St. Moritz. Hij begon wat minder hard dan de twee leiders, maar halverwege maakte Kugelblitz zijn bijnaam helemaal waar en schoot hij als een kanonskogel over de piste. Het leverde hem bij de finish vier tienden voorsprong op en dus gingen de duizenden Zwitsers rond de piste flink uit hun plaat.

Super-G-kampioen Erik Guay kwam dankzij een fenomenaal slotstuk tot op 0,12 seconden van Feuz, waarmee hij het zilver veroverde. De Oostenrijker Max Franz liet gelijk daarna ook weer een toprun zien en verdrong Küng en Jansrud van de derde plek. Bij de tijd van Feuz leek echter niemand meer in de buurt te komen en dus kon hij eindelijk het grootste succes uit zijn loopbaan vieren.