'Dopingrazzia' in teamhotel biatleten Kazakhstan op WK

Het wereldkampioenschap biatlon in Hochfilzen begint donderdagmiddag, maar het is al opgeschrikt door groot dopingnieuws. De Oostenrijkse politie is woensdagavond het hotel van het Kazachse team binnengevallen. Men was op zoek naar doping en materiaal dat daarvoor gebruikt wordt en dat is precies wat men gevonden lijkt te hebben.

De Oostenrijkse justitie liet weten dat zo'n dertig agenten bij de doorzoeking van het hotel betrokken waren. Het Kazachse team had men al een kleine maand op de korrel, nadat in januari bij een benzinestation in Tirol pakjes gevonden werden met een dubieuze inhoud - gebruikte naalden, ampullen, infusen, accreditaties voor biatlonwedstrijden en meer van dergelijk spul. 

De internationale biatlonbond IBU is op de hoogte gebracht en werkt uiteraard volledig mee met het onderzoek. Kazachstan mag vooralsnog wel van start gaan op de gemengde estafette, die donderdag om 14.45 uur begint en waarmee het WK geopend wordt. 

Update 14.25 uur

Manas Houssin, de grote baas van de Kazachse biatlonbond, heeft inmiddels op het nieuws gereageerd. "Op 23 januari heeft de politie in Inzell medisch afval gevonden met daarbij de accreditatie van onze teamarts. Dat is de reden voor het onderzoek. Verboden middelen zaten daar niet bij en voor zover ik weet geldt dat ook niet voor de gisteren gevonden middelen. We hebben overal de benodigde papieren voor. Dat we gisteren niet bij de openingsceremonie waren komt puur doordat vrijwel het hele team gisteren pas hier is aangekomen na de Universiade in Kazakhstan", zegt Houssin. "De sfeer in het team is onaangetast, iedereen is overtuigd van onze onschuld."