Topbiatleet voor WK: "Al twee maanden niet met verloofde gezoend"

Donderdag start in het Oostenrijkse Hochfilzen het wereldkampioenschap biatlon, het hoogtepunt van het seizoen. De atleten leven er natuurlijk naar toe en dat geldt ook voor de Noorse wereldtopper Emil Hegle Svendsen, die verregaande maatregelen heeft getroffen om niet ziek te worden.

"Het is bijna een beetje beschamend om te zeggen, maar nee, ik heb mijn verloofde al sinds begin december niet gezoend. Ik heb alles gedaan om gezond te blijven en dat is ook op het thuisfront het geval", vertelt Svendsen. Twee dagen voor Kerst vroeg hij tv-presentatrice Samantha Skogrand ten huwelijk. Ze gaf hem wel het jawoord, maar de bijpassende zoen sloegen ze over.

"Het was mijn idee, niet dat van hem", vertelt Skogrand. "Ik word bijna nooit ziek, maar je brengt toch altijd allerlei bacterieën mee naar huis en een topsporter zit op het randje van zijn gezondheid. Hij is de laatste jaren regelmatig ziek geweest, maar ik wil niet verantwoordelijk zijn voor nóg zo'n situatie", legt ze uit. "Het is wel makkelijk om te vergeten dat we even niet moeten zoenen.."

Svendsen zelf geeft eerlijk toe richting een kampioenschap als het WK bijna paranoïde te zijn. Hij schudde wel de hand met de interviewer van het Noorse NRK, maar niet zonder wat antibacteriele zeep bij zich te hebben. "Dat heb ik in mijn jaszak zitten ja, het is nooit ver weg. Het belangrijkste is om gezond te blijven op dit moment. Als ik wakker word is het eerste wat ik doe even checken of mijn keel nog goed voelt, dat doe ik soms zelfs 's nachts."

Ook in het hotel waar het Noorse team rond het WK verblijft wordt er veel aan gedaan om niet ziek te worden. Er verblijven immers ook niet-biatleten en de Noren doen er alles aan om in het restaurant pas te gaan eten als er geen andere gasten meer zijn. "Wat Emil met zijn vriendin doet, wel of niet zoenen en weet ik het wat nog meer, dat moet hij lekker zelf weten", zegt coach Egil Kristiansen.