Daverende stunt skiester Schmidhofer op WK

Skiester Nicole Schmidhofer heeft op het wereldkampioenschap alpineskiën voor een enorme sensatie gezorgd. De 27-jarige Oostenrijkse pakte de eerste gouden medaille van het kampioenschap in St. Moritz door de super-G zeer verrassend te winnen.

Nadat Elena Curtoni het toernooi geopend had was het Sofia Goggia die als eerste echte favoriete naar beneden mocht. De Italiaanse leek de druk van haar topseizoen niet aan te kunnen en het lukte haar niet om haar zo kenmerkende, agressieve stijl te laten zien. Het leverde haar uiteindelijk slechts de tiende plek op.

Vervolgens mocht Tina Weirather zich van de piste af storten en de Liechstensteinse deed dat bijzonder goed. Ze dook ruim onder de tijd van Goggia en nam de leiding over, maar topfavoriete Lara Gut stond nog boven. De Zwitserse leek echter wat terughoudend te skiën en dat kwam haar duur te staan: bij de finish kwam ze 0,03 seconden tekort om Weirather te verslaan. 

Het wachten was op de volgende favorieten, waar de gelijk na Gut startende Schmidhofer toch niet bij genoemd werd. De Oostenrijkse begon redelijk, maar op deel twee van de piste haalde ze plotseling hard uit. Met 0,33 seconden voorsprong nam ze tegen alle verwachtingen in de leiding over van Weirather en daar kwam niemand meer aan. 

Lindsey Vonn was snel onderweg, maar de Amerikaanse maakte een fout en haalde de finish niet. Dat gold ook voor de van een blessure teruggekeerde uittredend kampioene Anna Veith, terwijl Viktoria Rebensburg razendsnel onderweg was, maar een grote fout maakte en op 0,53 seconden als vierde eindigde. 

Voor Schmidhofer is het veruit het grootste succes uit haar loopbaan. In de World Cup pakte ze in 2013 en 2014 een keer een tweede en derde plek, maar voor de wereldkampioene junioren van 2007 bleef het toch vooral bij een hele reeks klasseringen tussen de vierde en tiende plek. Tot dinsdag: met haar eerste zege op het hoogste niveau ooit pakte ze gelijk de wereldtitel. 

Woensdag om 12.00 uur gaan de mannen van start op de super-G. Ben je van plan om te kijken en benieuwd wie de favorieten zijn? Dan hebben we deze voorbeschouwing voor je klaar gezet.