Emotioneel afscheid voor Paul Pierce in Boston

Op Super Bowl Sunday staat Amerika een dag stil. Mensen verzamelen op Super Bowl Parties en de wedstrijd, halftime show en commercials zijn onderwerp van gesprek in het land. De NBA past haar programma ook aan op deze dag. Er werden alleen drie middagwedstrijden gespeeld. Toch haalde een bijzondere terugkeer in Boston van een verloren zoon het sportnieuws.

Paul Pierce speelde op de dag af achttien jaar geleden zijn eerste wedstrijd voor de Boston Celtics. De voorgaande zomer was hij door de Celtics als tiende gekozen in de jaarlijkse draft. Boston had al jaren geleden afscheid genomen van de gouden generatie Larry Bird, Kevin McHale en Robert Parish en in de jaren negentig was de roemruchte ploeg een lachtertje geworden in de NBA.

Nadat de Celtics Pierce hadden geselecteerd beloofde Pierce aan heel Boston dat hij de ploeg weer aan een titel zou helpen. Inderdaad zorgde Pierce weer voor een opleving van de Celtics. De ploeg haalde al snel de finale van de Eastern Conference en werd weer voorzichtig genoemd als een titelkandidaat. Shaquille O’Neal sprak na een wedstrijd zijn bewondering uit in de media: “Paul Pierce is the truth”, zo was ook een bijnaam geboren.

De Celtics misten echter een aantal schakels in hun selectie. De ploeg wist Kevin Garnett los te weken bij de Minnesota Timberwolves, Ray Allen werd overgenomen van de Seattle Supersonics. Als nieuwe coach werd Glenn ‘Doc’ Rivers aangenomen. Samen met de nog piepjonge Rajon Rondo werd dit de kern van de selectie die in 2008 de NBA finale haalde. Tegenstander was, hoe kan het ook anders, de eeuwige rivaal Los Angeles Lakers.

De Celtics wonnen de serie in zes wedstrijden. De beslissende wedstrijd werd in Boston gespeeld en werd één grote overwinningsparade. De Celtics wonnen met 131-92. Paul Pierce had zijn belofte aan Boston ingelost en de stad de eerste titel in 22 jaar bezorgd.

Pierce vertrok bij Boston en via de Brooklyn Nets en Washington Wizards werd Paul Pierce in 2015 herenigd met coach Doc Rivers bij de Los Angeles Clippers. Pierce speelt niet veel voor de Clippers en kondigde aan het begin van het huidige seizoen aan dat dit zijn laatste jaar zou zijn.

Gisteren speelden de Los Angeles Clippers uit tegen de Boston Celtics. Het betekende dat dit de laatste keer zou zijn dat Paul Pierce in ‘zijn’ TD Garden zou spelen.

Pierce kwam binnen met een New England Patriots hoodie aan. Bij het aankondigen van de spelers werd hij luid toegejuicht door de Celticsfans. Truth mocht starten en speelde een paar minuten mee. Bij de eerste time-out werd hij gewisseld. Op het grote scherm toonden de Celtics een eerbetoon aan hun verloren zoon. Een lange staande ovatie volgde, die Pierce geëmotioneerd in ontvangst nam.

 

Emotionele Pierce ontvangt eerbetoon. Bron: YouTube.

De wedstrijd werd verder gespeeld zonder Truth. Boston won zoals verwacht. Isaiah Thomas werd zoals verwacht topscorer met 28 punten. Maar het publiek wilde maar één speler zien. “We want Paul Pierce” werd minutenlang gescandeerd.

In de slotminuut gaf Doc Rivers toe aan de wens van het publiek. Pierce mocht nog even het veld op bij een 107-99 stand. Austin Rivers, de zoon van coach Doc, gaf de bal aan een vrijstaande Pierce. Nog één keer legde Truth aan voor een driepunter in zijn stadion. Het schot viel raak en het publiek werd gek.


De laatste score van Pierce in Boston. Bron: YouTube.


Uitslagen

Brooklyn Nets – Toronto Raptors 95-103
Boston Celtics – Los Angeles Clippers 107-102
Oklahoma City Thunder – Portland Trail Blazers 105-99

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 34-15
Boston Celtics 34-18
Washington Wizards 30-20
Toronto Raptors 31-21
Atlanta Hawks 30-21
Indiana Pacers 28-22
Chicago Bulls 25-26
Detroit Pistons 23-28
Charlotte Hornets 23-28
Milwaukee Bucks 22-28
New York Knicks 22-30
Miami Heat 21-30
Orlando Magic 20-33
Philadelphia 76ers 18-32
Brooklyn Nets 9-42


Western Conference

Golden State Warriors 43-8
San Antonio Spurs 39-11
Houston Rockets 37-17
Utah Jazz 32-19
Los Angeles Clippers 31-20
Memphis Grizzlies 31-22
Oklahoma City Thunder 30-22
Denver Nuggets 22-28
Portland Trail Blazers 22-30
Dallas Mavericks 20-30
Sacramento Kings 20-31
Minnesota Timberwolves 19-32
New Orleans Pelicans 19-32
Los Angeles Lakers 17-36
Phoenix Suns 16-35