Van Aartsen valt onbedoeld Mark Rutte aan

Burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen (VVD) heeft zich zondag uitgesproken tegen "radicale uitspraken" en nationalisme. Volgens hem bieden nationalisten "simplistische, panklare oplossingen", terwijl de wereld voor grote en ingewikkelde uitdagingen staat.

"Achter de radicale uitspraken gaapt een enorme leegte", zei Van Aartsen tegen een publiek van tijdelijke buitenlandse werknemers. "Na een periode waarin internationale samenwerking werd gezien als de weg vooruit, lijkt nu een tegenovergestelde tendens waarneembaar", aldus de burgemeester van Den Haag wiens ambtstermijn er eind deze maand op zit.

"Opnieuw worden er muren en grenzen opgetrokken, internationale verdragen worden herroepen onder de steeds luidere roep 'mijn land eerst'. Dat is niet alleen verdrietig, maar ook slecht."

Van Aartsen noemde geen namen, maar hij benoemde wel "het tijdperk van de alternatieve feiten". Uiteindelijk zullen de rede en het optimisme overwinnen, hield de burgemeester de expats voor. 

Het ligt voor de hand dat Van Aartsen met zijn verhaal met name populistische politici als Donald Trump en Geert Wilders aanvalt. Maar onbedoeld is ook zijn eigen partijleider slachtoffer, aangezien het "als het je hier niet bevalt dan pleur je maar op"-verhaal dat Mark Rutte recent in de krant liet plaatsen, precies op het verhaal van de Haagse burgervader past.

Van Aartsen laakt 'simplistisch nationalisme'
Van Aartsen laakt 'simplistisch nationalisme' (Foto: ANP)