Russische langlaufers proberen wereldtitel door drieeŽn te delen

In het Amerikaanse Park City worden deze week de wereldkampioenschappen voor junioren en beloften gehouden in de noordse sporten - langlaufen, schansspringen en de noordse combinatie. De langlaufers tot 23 jaar verschenen daarbij zaterdag aan de start van de skiatlon - 15 kilometer klassieke stijl, 15 kilometer vrije stijl - en dat leverde een bijzondere finish op.

Alexander Bolshunov, Alexey Chervotkin en Denis Spitsov uit Rusland wonnen eerder in de week al goud, zilver en brons op de 15 kilometer vrije stijl en wilden het op de skiatlon nog een beetje beter doen. De oplettende lezer zal zich wellicht afvragen hoe je het met drie man beter kunt doen dan het winnen van goud, zilver en brons, maar daar hadden de Russen iets op bedacht: ze probeerden 'gewoon' allemaal tegelijk het goud te winnen.

Na de in klassieke stijl afgewerkte eerste helft lag het trio ver voor de rest op kop en in de laatste kilometer kon men dan ook wat rustiger aan doen. Naast elkaar gingen ze bij de laatste afdaling naar beneden, waarna het op de finish aan moest komen. De drie kwamen langzaam op de eindstreep af en probeerden precies gelijk de streep te passeren, om zo op basis van een gelijke tijd alledrie het goud te krijgen. Dat zat er helaas voor hen niet in. De jury bekeek de beelden en de finishfoto en kon toch enig verschil zien: Bolshunov kreeg zo zijn tweede gouden medaille, Chervotkin werd wederom tweede en brons was voor Spitsov.

De samenvatting van de wedstrijd, met aan het eind de Russen en hun aparte finish (Bron: YouTube)