Van Oosten schaatst weer naar zilver, Oost-Duits baanrecord na 30 jaar verbroken

Schaatser Martijn van Oosten heeft op de Winteruniversiade in Kazakhstan opnieuw zilver veroverd. De voor de Universiteit van Groningen schaatsende Nederlander was net als op de 1500 meter ook op de 1000 meter maar door één man te kloppen op de mythische baan van Medeo.

Met zijn tijd van 1:10,12 minuten dook Van Oosten bijna een seconde onder het drie jaar oude baanrecord van de Italiaan Mirko Nenzi. Een medaille leek steeds zekerder, maar de hoop op goud vervloog toen de Zuid-Koreaan Cha Min-kyu onderweg was. De winnaar van de 500 meter vertrok razendsnel en hield knap stand, waarna hij met een toptijd van 1:09,56 het goud veroverde. Met 1:10,58 was er brons voor Ryu Kosaka uit Japan, terwijl thuisfavoriet Roman Krech met plek acht weer teleurstelde. Joep Kalverdijk (21e), Gerwin Coljé (29e) en Olof Gerritsen (31e) kwamen er niet aan te pas.

Bij de vrouwen stond de 5000 meter op het programma en daar werd een stokoud baanrecord uit de boeken gereden. De 7:20,99 stamde nog uit de tijd dat in Medeo wereldrecords werden gereden door de Sovjets en Oost-Duitsers, in dit geval door Andrea Ehrig Mitscherlich in maart 1986. De Wit-Russische Maryna Zueva dook daar na een ijzersterke rit met 7:20,11 onder en pakte na de drie kilometer haar tweede goud. Ze was wederom oppermachtig, want Nene Sakai pakte het zilver op ruim vijftien seconden. Lim Jung-soo uit Zuid-Korea gaf zelfs bijna een halve minuut toe op Zueva, maar won wel het brons. 

Een groot deel van de ritten op de 1000 meter bij de mannen was overigens nauwelijks te zien. Een dichte mist daalde neer over de baan van Medeo, maar richting de beslissende ritten trok deze binnen een paar minuten volledig weg.

De voor Groot-Brittannië rijdende Groningen Cornelius Kersten was ernstig moeilijk te zien op de livestream (Bron: FISUTV)
De voor Groot-Brittannië rijdende Groningen Cornelius Kersten was ernstig moeilijk te zien op de livestream (Bron: FISUTV)

Daar werd ergens geschaatst.. (Bron: FISUTV)
Daar werd ergens geschaatst.. (Bron: FISUTV)