Van Gerwen niet langs Anderson, Van Barneveld wint, Klaasen onderuit

Tien van de beste darters ter wereld beginnen donderdagavond aan het nieuwe seizoen van de Premier League. De tien zullen gedurende zestien donderdagavonden strijden om een plekje in de halve finales, waarbij op 18 mei in Londen gestreden wordt om de titel. Om 20.00 uur gaan we van start en zoals nagenoeg altijd kunnen we live kijken op RTL7 en discussiëren, napraten en ouwehoeren op het FOK!forum!

Eén wedstrijd springt er vanavond natuurlijk uit: Michael van Gerwen en Gary Anderson nemen het tegen elkaar op en inderdaad, dat is een herhaling van de WK-finale en dus zal Anderson op een klein beetje wraak zinnen. Met Raymond van Barneveld en Jelle Klaasen komen nog twee Nederlanders in actie, de eerste keer dat drie van onze landgenoten in de Premier League van de partij zijn.

Kim Huybrechts (BEL) - James Wade (ENG) 5-7
Huybrechts opende de Premier League 2017 met een prachtige score van 21, waarna Wade via 0-2 en niet veel later een mooie 96-finish op 1-3 kwam. Toch trok Huybrechts de stand weer gelijk, maar kreeg 21 niet uit en zag Wade de break pakken. Met een uitstekende 134-finish brak de Belg The Machine weer terug, maar Wade kwam op 4-6 en dus was minimaal één punt alvast binnen. Huybrechts dwong wel een twaalfde leg af, maar daarin gaf Wade nog eens extra gas. Na negen darts stond hij op dubbel 20 en via dubbel 10 sleepte de Engelsman de partij binnen: 5-7.

Overigens begon de avond al met grote paniek, getuige onderstaande tweet van The Feather van RTL7:

Kim Huybrechts - James Wade (Bron: PDC)
Kim Huybrechts - James Wade (Bron: PDC)

Raymond van Barneveld (NED) - Adrian Lewis (ENG) 7-5
Als eerste Nederlander van de avond begon Van Barneveld uitstekend, maar zes gemiste pijlen op de dubbels gaven Lewis de kans om de eerste leg te pakken. De elfde kans op een dubbel was eindelijk raak voor Barney, maar in korte tijd stond de Engelsman al met 1-4 voor. Van Barneveld kwam eindelijk op dreef, pakte twee legs terug en kwam met een 81-finish weer op gelijke hoogte: 4-4. Een 'puddingleg' van de Nederlander zorgde voor 5-5, waarna hij met een strakke 84-finish het eerste punt van de Premier League binnensleepte: 6-5. De slotleg werd nog een pareltje: Van Barneveld miste bulls-eye voor een 170-finish, maar zag Lewis drie dubbels missen. Via dubbel 8 gooide de Nederlander het tot slot alsnog uit en dus is zijn eerste zege alvast binnen: 7-5. 

Raymond van Barneveld - Adrian Lewis (Bron: PDC)
Raymond van Barneveld - Adrian Lewis (Bron: PDC)

Phil Taylor (ENG) - Dave Chisnall (ENG) 7-3
De eerste leg leverde gelijk een hele vracht gemiste dubbels op, maar Taylor sloeg met de zesde pijl toe. Hij won ook leg twee, zag Chisnall met een elfdarter ook een leg pakken en liep vervolgens zelf in een matig potje uit naar 4-1. Geheel tegen het niveau in gooide Chizzy ineens 160 uit, waarna hij twee games later ook 134 uitgooide en op 5-3 kwam. Daar bleef het bij voor de man van St Helens en met finishes van 118 en 75 pakte Taylor de volle buit: 7-3. 

Phil Taylor - Dave Chisnall (Bron: PDC)
Phil Taylor - Dave Chisnall (Bron: PDC)

Gary Anderson (SCO) - Michael van Gerwen (NED)
Met een finish van 84 via bulls-eye begint Van Gerwen sterk en ook de tweede leg werd een prooi voor hem. Anderson pakte met een 78-finish een leg, wat hem door een zeldzaam missertje van de wereldkampioen niet veel later nog eens lukt: 2-3. Het geweld ging even wat liggen en Anderson kon bijblijven: 3-4. De Schot had het heilige vuur te pakken en met onder meer een mooie 130-finish kwam hij zelfs op voorsprong: 5-4. Bulls-eye voor minstens een gelijkspel ging mis en het groene monster profiteerde door de stand gelijk te trekken. Van Gerwen miste vervolgens zelf de bulls-eye voor 6-5 en dat strafte Anderson af via een sterke 114-finish, waardoor Van Gerwen's reeks van 45 overwinningen op rij op majors voorbij was. Hij bleef wel ongeslagen, want via dubbel 4 won de Nederlander de laatste leg en dus is het eerste gelijkspel van de Premier League 2017 een feit: 6-6.

Gary Anderson - Michael van Gerwen (Bron: PDC)
Gary Anderson - Michael van Gerwen (Bron: PDC)

Peter Wright (SCO) - Jelle Klaasen (NED)
Het laatste duel van de avond kwam maar bijzonder moeizaam op gang, waarbij een 120-finish van Wright om op 2-1 te komen een eerste lichtpuntje was. Goede finishes van 76 en 68 brachten Klaasen langszij, maar hij liet kansen liggen om uit te lopen en dus werd het 3-3. De Nederlander kon de break pakken, maar miste dubbel 12 tot twee keer toe en zag Wright op 5-4 komen. Wright speelde vervolgens niet briljant, maar doordat Klaasen weigerde om de legs af te maken kon de Schot de volle buit pakken: 7-4.

Peter Wright - Jelle Klaasen (Bron: PDC)
Peter Wright - Jelle Klaasen (Bron: PDC)