Doping kost Rusland weer olympische medaille

Het is niet de eerste keer en het zou een verrassing zijn als het de laatste keer is, maar Rusland is wéér een medaille kwijt van de Olympische Spelen in Londen in 2012. Zoals bij vele van haar landgenoten werd tijdens hertesten van oude stalen ook bij atlete Antonina Krivoshapka de verboden steroïde turinabol gevonden, in de jaren '80 nog mateloos populair onder Oost-Duitse coaches, die het massaal toedienden aan zeer jonge meisjes.

Dat Krivoshapka bij hertesten positief is bevonden is ongetwijfeld balen voor haar, maar voor een aantal andere Russinnen is het ronduit zuur. De ploeg won in Londen namelijk zilver op de 4x400 meter, maar daar gaat een streep door. Jamaica zal het zilver krijgen, terwijl Oekraïne het brons in handen krijgt. Een hele prettige gedachte is dat laatste nou ook weer niet, want zowel Olha Zemlyak als Nataliya Pydya - die beiden in de finale liepen - waren van 2009 tot 2011 al eens geschorst vanwege het gebruik van anabole steroïden. 

Het is overigens de tweede zilveren olympische medaille op de 4x400 meter op rij die Rusland in moet leveren. Het in 2008 op de Spelen gewonnen zilver ging onlangs ook al naar Jamaica nadat zowel Tatyana Firova als Anastasiya Kapachinskaya aan de steroïden bleken te zitten. Beiden waren in 2012 ook weer van de partij en zijn dus twee zilveren medailles kwijt. 

Het Internationaal Olympisch Comité kondigde woensdag eveneens aan dat de resultaten van discuswerpster Vera Ganeeva uit Rusland en de Turkse bokser Adem Kilicci uit de resultaten van de Spelen van 2012 geschrapt worden door dopinggebruik. Ganeeva haalde de finale niet in Londen, Kilicci werd in zijn gewichtsklasse vijfde.