Zuid-Korea gaat voor top-4 op eigen Olympische Winterspelen

Het Zuid-Koreaanse Ministerie van Sport en het Nationaal Olympisch Comité hebben een hoge doelstelling gesteld voor de Olympische Winterspelen van volgend jaar in het eigen Pyeongchang. Het land wil de Spelen afsluiten met een plekje bij de beste vier op de medaillespiegel, één plaats hoger dan het record: in 2010 werd het land vijfde in de medaillespiegel in Vancouver.

Zuid-Korea slingert flink met zakken geld in de rondte en de waarschijnlijk ongeveer 130 atleten zullen voor een stevige prestatie moeten zorgen. Vier jaar geleden werd het land nog slechts dertiende in de medaillespiegel in Sochi en dat moet beter. Men gaat voor minimaal twintig medailles, waaronder minstens negen keer goud. Dat is ruimschoots meer dan de acht medailles - waaronder drie keer goud - die in Sochi gewonnen werden.

Shorttrack is traditioneel een goudmijn voor de Koreanen. Als alles in Pyeonchang een beetje de goede kant op valt zouden ze er prima zes van de acht gouden medailles kunnen pakken, terwijl ook op de langebaan goede kansen liggen. Verder wordt al jaren hoog ingezet op het skeleton en bobsleeën en dat betaalt zich al goed uit. Skeletonner Yun Sung-bin vestigde zich afgelopen seizoen definitief bij de absolute wereldtop en bobsleeërs Won Yun-jong en Seo Young-woo vormden vorig seizoen een dusdanig sterk duo dat ze het World Cup-klassement wonnen. 

In een aantal andere sporten wordt weer op een alternatieve manier geïnvesteerd. Zo is er de Duitse rodelaarster Aileen Frisch, die bij de junioren tot de wereldtop hoorde, maar die er voor aanvang van vorig seizoen de brui aan gaf omdat de overstap naar het Duitse World Cup-team niet lukte. Zij zal binnen afzienbare tijd voor Zuid-Korea uit gaan komen. Ook in het biatlon wordt een dergelijke truc uitgehaald. Zuid-Korea bakt er zelf weinig van en dus zijn een aantal Russen genaturaliseerd. Alexander Starodubets lukt het bij de mannen nog niet helemaal, maar Anna Frolina - jaren geleden voor Rusland een topper in de World Cup - komt steeds beter in haar ritme en is een goede hoop voor de Koreanen.