Zilver voor skiër Meiners op Universiade

Alpineskiër Maarten Meiners heeft op de Winteruniversiade in Almaty een bijzonder knappe prestatie afgeleverd. De voor de Universiteit van Amsterdam uitkomende Nederlander - die volgende week zijn 25e verjaardag viert - pakte woensdag het zilver op de supercombinatie. 

Slalomspecialist Meiners begon 's ochtends vroeg al uitstekend met een tiende plek op de super-G, waardoor er volop kansen lagen om in de middag naar voren te schuiven. Dat deed hij dan ook uitstekend: een ijzersterk eerste deel van zijn slalomrun bracht hem een groot voordeel, wat hij in deel twee nipt vast kon houden ten opzichte van de Slowaak Matej Falat.

De een na de ander kwam niet in de buurt van de tijd van Meiners, aangezien het vooral snelheidsspecialisten waren die na de super-G hoog geklasseerd stonden. Dat gold niet voor de zeer verrassende leider: de Let Kristaps Zvejnieks, slalomspecialist pur sang. Hij leverde nagenoeg zijn hele voorsprong in het eerste deel in op Meiners, maar onderin liet de Let zijn klasse zien en dook hij onder de tijd van de Nederlander.

Het is de eerste Nederlandse medaille ooit in het alpineskiën op de Winteruniversiade. De enige andere keer dat een Nederlander in de buurt van het podium kwam was in 2013 in Trentino. Dezelfde Meiners werd destijds vierde op de reuzenslalom - op 0,05 seconden van het zilver - en vijfde op de super-G.