Russen domineren langlaufen op Universiade, Canadese stort in elkaar

Op de Winteruniversiade in het Kazakhstaanse Almaty hebben de Russen het langlaufen op de openingsdag gedomineerd. In sporten als langlaufen en biatlon sturen landen als Rusland, Kazakhstan, Oekraïne en Polen vaak veruit de sterkste ploegen. De atleten zijn bij een universiteit ingeschreven en mogen dus starten, maar hebben vaak ook (bijna) het niveau van de World Cup. 

Maandag werd duidelijk dat Rusland ook dit keer weer een uitmuntend team opgetrommeld had. Kazakhstan stond zelfs met hun voltallige World Cup-equipe aan de start, maar die waren niet opgewassen tegen het Russische geweld. De dames hadden vijf kilometer in klassieke stijl op het programma staan en daar stond geen maat op Lilia Vasilieva. Na de eerste helft van het parcours - vooral bestaande uit een lange klim - lag ze nog nagenoeg gelijk met landgenote Anna Nechaevskaya en de Kazakhse Anna Shevchenko, maar in de afdalingen ging Vasilieva verschroeiend hard naar beneden.

Op de finish was ze dertien tellen sneller dan Nechaevskaya, die thuisfavoriete Shevchenko twee seconden voor kon blijven. Alleen de eerste tien bleven binnen een minuut, daarna liepen de verschillen rap op. Eén vrouw haalde de finish niet: de Canadese Andrée-Anne Théberge zakte plotseling in elkaar. Een toevallig op dat punt aanwezige Russische coach zag haar gelukkig snel liggen en hielp de onfortuinlijke Théberge overeind, waarna hij de atlete voorzichtig naar de dichtstbijzijnde medische post begeleidde. 

Even na 8:45 in de video zakt Theberge in elkaar, maar gelukkig wordt ze snel geholpen en lijkt ze naar omstandigheden in orde te zijn (Bron: YouTube)

Ook bij de mannen was het Rusland boven. Valeriy Gontar legde de tien kilometer in klassieke stijl als snelste af, een kleine tien seconden voor landgenoot Dmitriy Rostovtsev, die onderweg lang de snelste was. De Fransman Alexandre Pouye dook bij binnenkomst naar de derde tijd en daarmee maakte hij een hardhandig einde aan een Armeense droom: Sergey Mikayelyan stond geruime tijd op een positie om de eerste Armeense medaille ooit binnen te halen op de Winteruniversiade, maar hij eindigde als vierde.