Langlaufster Bjørgen pakt 105e World Cup-zege

Langlaufster Marit Bjørgen heeft in het Zweedse Falun de 15 kilometer massastart in klassieke stijl gewonnen. Het was al de 105e individuele World Cup-zege voor de Noorse legende, die dit seizoen terugkeerde na een zwangerschapspauze.

Bjørgen ging er al vroeg in de wedstrijd vandoor, samen met landgenotes Heidi Weng en Ingvild Flugstad Østberg. De drie bleven lang samen en maakten onderling uit hoe de podiumplekken verdeeld werden. Weng moest daarbij als eerste afhaken, maar Østberg kon in de buurt blijven van haar illustere landgenote. Bjørgen was echter simpelweg te snel om te passeren en dus moest Østberg genoegen nemen met de tweede plek, voor Weng. De Zweedse Stina Nilsson was op 37 seconden de enige die binnen een minuut kon blijven.

Bij de mannen was er wraak voor Emil Iversen, die zaterdag op de sprint nog met enkele honderdsten verslagen werd door Federico Pellegrino. De heren vertrokken voor 30 kilometer en ook hier waren de Noren erg sterk. Toch bleef er wel een grotere groep bij elkaar dan bij de vrouwen, met ruim tien atleten die om de podiumplekken streden. Iversen bleek in het slot duidelijk de sterkste en alleen de Noorse kopman Martin Johnsrud Sundby kon een beetje volgen. Hij werd tweede, voor de Zweed Calle Halfvarsson.