Panel Maurice de Hond: vertrek Van der Steur terecht

Een grote meerderheid van het panel van Maurice de Hond vindt het vertrek van minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur terecht. Maar liefst 79% van de leden vindt het terecht dat de minister donderdag zijn ontslag aanbood.

De Hond splitst de antwoorden op zijn vragen altijd uit naar partijvoorkeur, maar deze keer zijn daar opvallend weinig verschillen te zien. Bij alle partijen vindt zo'n 80-85% het vertrek terecht. Behalve dan de VVD, maar zelfs van de achterban van de eigen partij van Van der Steur vindt nog de helft dat het goed was dat hij is opgestapt.

Meer verschillen op de vraag of er een motie van wantrouwen tegen het kabinet of de minister-president had moeten worden ingediend. Van de drie traditioneel meest kritische oppositiepartijen, PVV, 50Plus en SP, vindt zo'n 80% dat dat had gemoeten. Bij de meeste andere partijen, inclusief coalitiepartner PvdA, zit dat rond de 30%. Maar van de achterban van de VVD vindt (niet geheel verrassend) 96% dat zo'n motie er niet had moeten komen.

In de wekelijkse verkiezingspeiling zijn, ondanks de gebeurtenissen de afgelopen week en de nu toch rap naderende verkiezingen, geen wijzigingen. De PVV blijft de grootste met 33 zetels, de VVD volgt op 24, het CDA en GroenLinks staan beiden op 16 en de PvdA moet het doen met 10. Maar... het zijn slechts peilingen.Rutte: besluit Van der Steur kwam van hemzelf (Foto: ANP)
Peiling Maurice de Hond: aftreden Ard van der Steur was terecht (Foto: ANP)