La La Land scoort recordaantal nominaties voor de Oscars

Castleden Emma Stone en Ryan Gosling en regisseur Damien Chazelle van La La Land kunnen over iets meer dan een maand waarschijnlijk wel een klein feestje vieren. De film is namelijk genomineerd voor 14 Academy Awards, oftewel Oscars.

De Academy of Motion Picture Arts and Sciences, het gezelschap dat jaarlijks stemt op vele aspecten van de beste films van het jaar, maakte vandaag de nominaties bekend en bracht La La Land op dezelfde hoogte als Titanic (1997) en All About Eve (1950), die ook veertien nominaties ontvingen. La La Land is genomineerd voor de grote prijzen (beste film, regisseur, acteur, actrice, scenario) en een aantal kleinere, waaronder montage en cinematografie, maar ook de muzikale score én twee van de liedjes uit de film. Het lijkt onwaarschijnlijk dat Chazelle en zijn gezelschap met nul beeldjes naar huis gaan; hijzelf plus Stone en Gosling wonnen dezelfde prijzen ook al bij de Golden Globes, en de film werd bekroond tot beste musical.

La La Land

Voor de titel Beste Film zijn dit jaar negen films in de running voor een Oscar. Naast La La Land zijn dat Moonlight (dat in totaal acht nominaties ontving), Fences (vier nominaties), Hidden Figures (drie), Arrival (acht), Hell or High Water (vier), Lion (zes), Manchester by the Sea (zes) en Hacksaw Ridge (ook zes nominaties). Van deze films zijn er al veel in Nederland te zien geweest (of ze zijn dat nog); slechts drie films moeten hier nog in première, waarvan er een (Moonlight) deze week opent. Fences en Hidden Figures volgen in respectievelijk februari en maart.

Opvallend aan deze Oscarnominaties is verder dat de hashtag #OscarsSoWhite dit jaar in de kast kan blijven. Na twee jaar waarin de nominaties werden gedomineerd door blanke filmmakers breek het aantal zwarte acteurs dat is genomineerd (zes) een record, en ook het aantal films dat deze acteurs voortbrengt (vier) is een record. Het is natuurlijk onduidelijk of de Academy, die bestaat uit bijna zesduizend voornamelijk Amerikaanse filmmakers van verschillende beroepen, afkomsten, leeftijden en huidskleuren, zich heeft laten beïnvloeden door de vele ophef over de #OscarsSoWhite-hype, of dat er simpelweg meer kwaliteit te vinden was onder films met een diverse cast.

De Academy Awards worden uitgereikt op 26 februari, wanneer het bij ons al de 27e is, in een tv-uitzending op ABC. De show wordt gehost door latenighthost Jimmy Kimmel. De nominaties kun je op je gemak hier nog eens nalezen.