Finale Delftse studenten in hyperlooprace

De finale van de prestigieuze 'SpaceX Hyperloop Pod Competition' in Californië nadert voor het studententeam van de TU Delft. Komend weekend proberen de studenten, samen met 28 andere internationale teams, zo hard mogelijk te gaan met hun revolutionaire transportcapsule door een 1,2 kilometer lange testbuis.

De hyperloop, een razendsnelle trein in een vacuümbuis, is een idee van Elon Musk. Dat is de ondernemer achter PayPal, Tesla en SpaceX. Door de lage luchtdruk, tegen vacuüm aan, hebben de capsules amper wrijving waardoor ze snelheden ver boven de 1000 kilometer per uur kunnen behalen. Om de ontwikkeling ervan aan te jagen bedacht miljardair Musk deze competitie. Daarmee komt het op hoge snelheid vervoeren van mensen en goederen in een capsule een stap dichterbij.

In de finale van de wedstrijd, op een testtraject naast het hoofdkantoor van het ruimtevaartbedrijf in Hawthorne, worden de prestaties en snelheden van de capsules gemeten. Daarnaast worden de prototypes beoordeeld op onder meer veiligheid en efficiëntie.

De verwachtingen voor de Delftse studenten zijn hooggespannen. Eerder veroverden zij al een tweede plek op het vlak van ontwerp. "Net als precies een jaar geleden verwacht ik dat de finale een spannende strijd gaat worden met het team van het Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology (MIT)", zegt de Delftse teamcaptain Tim Houter.

De wedstrijd gaat vrijdag van start. Zondag worden de winnaars bekendgemaakt.

Finale Delftse studenten in hyperlooprace
Finale Delftse studenten in hyperlooprace (Foto: BuzzT)