Ronald Mulder pakt nationale sprinttitel

Ronald Mulder en Ireen Wüst heeft zich zondag in Thialf voor de eerste keer in hun schaatscarrière gekroond tot Nederlands kampioen sprint.
Mulder ging na drie afstanden al aan de leiding en wist zijn titel extra glans te geven door de afsluitende duizend meter een tijd van met 1.09,14 te winnen. 

Jan Smeekens eindigde slechts als negende op de slotafstand in 1.10,94, maar de 500 meter-specialist werd nog wel tweede in het eindklassement, op meer dan een punt van de winnaar. Pim Schipper schoof door een derde plek op de tweede kilometer (1.09,82) op naar het brons.

Dai Dai Ntab was eerder op dag samen met Smeekens de snelste op de 500 meter in 34,94, maar door een achtste plek op de 1000 meter (1.10,89) belandde hij net naast het podium. Hein Otterspeer won zaterdag de eerste 1000 meter en stond halverwege het NK op de derde plaats, maar de kampioen van 2015 liep kort na de start van de tweede 500 meter een liesblessure op en liet moest zich vervolgens afmelden voor de laatste afstand. 

Ronald Mulder is door het goud op het NK ook geplaatst voor het WK sprint, dat op 25 en 26 februari wordt gehouden in het Canadese Calgary. Kai Verbij en Kjeld Nuis waren door hun podiumplek op het EK sprint van twee weken geleden al zeker van het wereldkampioenschap en daarom niet in aanwezig Heerenveen dit weekend.