Primeur voor Wst; voor het eerst Nederlands kampioene sprint

Er was nog een titel niet gewonnen door Ireen Wüst en dat is het Nederlands kampioenschap sprint. Tot vandaag, ze wist op de laatste 1000 meter de minieme voorsprong op Sanneke de Neeling (0,05 seconde) goed te maken en werd daardoor Nederlands kampioen. 

De 30-jarige wüst klokte een winnende tijd van 1.15,76, terwijl De Neeling tot 1.17,43 kwam. De titelverdedigster zakte zelfs naar de derde plaats in het eindklassement. Anice Das eindigde in 1.17,20 als vierde op de slotafstand en klom daardoor naar de tweede plaats. De 31-jarige Friezin stond nog niet eerder op het podium bij een NK sprint. De Neeling moest genoegen nemen met brons.

Wüst mag door haar nationale titel naar het WK sprint in Calgary, maar de kopvrouw van Team Justlease.nl liet zaterdag al weten dat ze het toernooi zo goed als zeker zal overslaan. Het toernooi staat een week voor het WK allround in Hamar gepland. Das en De Neeling zullen daarom hoogswaarschijnlijk de laatste twee WK-tickets krijgen. Jorien ter Mors was door haar podiumplek bij het EK sprint al zeker van deelname in Calgary. De Enschedse sloeg daarom NK sprint voor wat het was.