Paris wint beroemde afdaling Kitzbühel

De prestigieuze afdaling tijdens de Hahnenkammrennen in Kitzbühel is gewonnen door de Italiaan Dominik Paris. De Südtiroler was in 2013 al de laatste die op de volledige Streif de zege pakte - in de drie jaren daarna moest de wedstrijd telkens ingekort worden door weersomstandigheden.

Paris mocht als negende naar beneden en dook 0,40 seconden onder de tijd van zijn Südtiroler-'landgenoot' Peter Fill. Hannes Reichelt leek een serieuze kandidaat om de tijd aan te vallen, maar de Oostenrijker maakte bovenin een grote fout die hem zeker een seconde koste. Het werd extra zuur voor Reichelt, die een fantastische afdaling liet zien en uiteindelijk slechts 0,82 seconden tekort kwam voor de zege.

Ook zijn landgenoot Max Franz zat het niet mee: hij begon snel, maar maakte een fout waardoor de binding van zijn ski opende. Zijn ski ging er vandoor en de race van Franz zat erop. Vervolgens was het de beurt aan Beat Feuz en nu liep het Paris dan echt dun door de broek. De Zwitser was bloedsnel onderweg, had driekwart seconde voorsprong....maar ging bij de beruchte Hausbergkante iets te diep de bocht in en crashte in de netten. Gelukkig kwam hij er wel goed vanaf.

Feuz duikt hard de netten in, in plaats van de snelste tijd neer te zetten (Bron: YouTube)

Nadat ook Matthias Mayer het niet haalde en Christof Innerhofer een volledig Südtiroler podium niet waar kon maken konden Paris en Fill aan het feest, zo leek het. Dat was echter buiten een stel Fransen gerekend. Als eerste kwam de 36-jarige veteraan Johan Clarey zeer dicht in de buurt. Op het onderste stuk was Paris niet te pakken, maar hij nestelde zich wel op de tweede plek. Die moest hij zelfs nog inleveren, want Valentin Giraud Moine liet de afdaling van zijn leven zien en greep met 0,21 seconden achterstand de tweede plek, zijn beste resultaat ooit. Daar bleef het bij en dus kon Paris alsnog feestvieren.