Kijktip: legendarische Hahnenkamm-afdaling in Kitzbühel

Vraag liefhebbers van het alpineskiën naar een handvol wedstrijden die je écht gezien moeten hebben en het lijstje zal vaak een aantal vaste wedstrijden bevatten: de slalom op de stijle Chuenisbärgli in het Zwitserse Adelboden, de afdaling van de Lauberhorn in het even verderop gelegen Wengen en de afdaling tijdens de 'Hahnenkammrennen' in het Oostenrijkse Kitzbühel. 

De wedstrijd op de Lauberhorn ging vorige week door de weersomstandigheden helaas niet door, maar zaterdag is het tijd voor die andere afdalingsklassieker. Vanaf 11.30 uur storten de World Cup-skiërs zich met duizelingwekkende snelheden van de legendarische Streif. Al sinds het allereerste World Cup-seizoen, 1966/67, staan de wedstrijden in Kitzbühel onafgebroken op het programma, waarbij een overdaad aan sneeuwval alleen in 1988 en 1993 zorgde voor afgelasting. Sinds 1931 worden de Hahnenkammrennen echter al geskied, dus het mag met recht een historische wedstrijd genoemd worden.

De legendes

Met negen zeges - twee op de afdaling, drie op de slalom, vier op de combinatie, een ruime halve eeuw geleden - is Andreas Molterer uit Kitzbühel de recordhouder op de Streif. Als we alleen naar de afdaling kijken voert een meer recente naam de boventoon: de Zwitserse grootheid Didier Cuche won maar liefst vijf keer een afdaling op de prachtige piste. De legendarische Oostenrijkse afdaler Franz Klammer won er vier maal. Zaterdag precies 33 jaar geleden pakte hij zin vierde overwinning op de Streif, wat tevens zijn allerlaatste zege ooit zou blijken, zo'n zes jaar na zijn 'gouden periode'. 

Franz Klammer stort zich in 1984 naar beneden op de Streif en pakt zijn laatste World Cup-zege ooit (Bron: YouTube)

Ook andere grootheden uit het skiën zegevierden op de spectaculaire afdaling, zoals Kristian Ghedina, Didier Défago, Stephan Eberharter, Pirmin Zurbriggen, Kjetil Jansrud en natuurlijk Hermann Maier. Vorig jaar ging de zege naar de Italiaan Peter Fill, terwijl Aksel Lund Svindal zich met een zware val en daarop volgende blessure bij de lange lijst slachtoffers van de Streif voegde. Ook Hannes Reichelt en Georg Streitberger gingen hard onderuit en na dertig skiërs werd de wedstrijd afgelast. Reichelt zette Kitzbühel in 2014 overigens nog in vuur en vlam door eindelijk weer eens voor een Oostenrijkse zege te zorgen.

Svindal raakt zwaar geblesseerd - alweer - na een val in Kitzbühel (Bron: YouTube)

De piste

De piste is inmiddels wereldberoemd en dat geldt, zeker in de wereld van het skiën, ook voor veel van de namen en bochten op het parcours. Bijna gelijk na de start duiken we de vreselijk steile Mausefalle in, een sprong van dik tachtig meter, gevolgd door de Karussel, een lange doordraaier. In de technische Steilhang moet je als skiër veel snelheid ontwikkelen, want in de Brückenschuss en de Gschöss moet je het vervolgens van je glijvaardigheid en dus je snelle en goed gewaxte ski's hebben.

Na het stukje ontspannen volgt een sprongetje de Alte Schneise op, waar de snelheid weer de hoogte in gaat. Dat is maar goed ook, want de Seidlalmsprung wacht binnen een paar seconden. Deze sprong maakt sinds 1994 deel uit van het parcours en het is een lastige, want je ziet totaal niet waar je naartoe gaat. Een bochtje volgt en we gaan op weg naar de Lärchenschuss en de ingang van de Oberhausberg, waar de snelheid weer toeneemt. 

Inmiddels voelen de bovenbenen alsof ze aan alle kanten in brand staan en een ernstig moeilijke chicane helpt daar niet bij. Die voert ons naar misschien wel het meest kenmerkende deel van de piste: de Hausbergkante, waar men een grote sprong maakt - en waar Svindal vorig jaar zwaar geblesseerd raakte. Dit punt is voor de leek het makkelijkst te herkennen: zie je een grote Red Bull-boog bij een sprong? Dan kijk je naar de Hausbergkante.

Na de sprong volgt de vreselijk moeilijke Querfahrt. We zijn er bijna, maar nog niet helemaal. De Zielschuss, het laatste stuk inclusief de sprong, heeft al voor veel spektakel gezorgd. Ghedina deed de wereld versteld staan door zijn benen te spreiden in de lucht, Patrick Ortlieb moest zijn carrière er na een val beëindigen. Het is te hopen dat het zover niet gaat komen vandaag, maar het wordt weer een prachtige wedstrijd.

Hans Knauss neemt ons mee over de Streif (Bron: YouTube)

De favorieten

Als zelfs de wedkantoren niet echt één of twee favorieten aan kunnen duiden weet je genoeg: dit wordt spannend. Door het afgelasten van de wedstrijden in Noord-Amerika en Wengen hebben we nog maar twee afdalingen gehad dit seizoen. Kjetil Jansrud won in december in Val d'Isère, Max Franz was twee weken later in Val Gardena de beste. We noemen Jansrud als een van de favorieten, omdat hij dit seizoen op de snelle onderdelen fantastisch in vorm is. Vrijdag was de Noor op de super-G echter minder goed bezig en winnaar Matthias Mayer staat zaterdag ook zeker op ons lijstje. 

Met Beat Feuz en Carlo Janka hebben de Zwitsers twee ijzers in het vuur, terwijl Steven Nyman namens de VS doorgaans weinig indruk maakt, maar op de grote momenten wel eens hard uit kan halen. Naast Mayer hoopt Franz het Oostenrijkse publiek reden tot juichen te geven, net als oud-winnaar Hannes Reichelt. Kitzbühel ligt in Tirol en dus zal men ook juichen voor het Südtiroler duo Peter Fill en Dominik Paris, die beiden weten hoe het voelt om de Streif te bedwingen. 

Uw redacteur heeft zijn zinnen overigens gezet op Klaus Kröll. De Oostenrijker draait al vele jaren mee in de World Cup, heeft al meer dan vijftien jaar geen enkele afdaling gemist - een ongelooflijke prestatie in het zeer sterke Oostenrijkse team - en zal niet veel kansen meer krijgen om dé afdaling van de skiwereld op zijn naam te schrijven. Namens ons: Auf geht's, Bulle von Öblarn!


Waar en wanneer kan ik kijken?

Mocht je op deze mooie zaterdag niks te doen hebben en eens een echt mooie wedstrijd willen zien: de afdaling van de Streif is vanaf 11.30 uur live te zien op Eurosport en het Duitse ZDF. Veel kijkplezier! 

Even de beentjes uit elkaar voor Ghedina....met 140 kilometer per uur (Bron: YouTube)

Chad Fleischer maakt een klein foutje en komt loeihard op zijn rug terecht (Bron: YouTube)

Ook Todd Brooker heeft wel eens 'een momentje' gehad op de Streif... (Bron: YouTube)