Bekele ging voor wereldrecord marathon, valt in eerste meters

In Dubai is de eerste grote stadsmarathon van 2017 gehouden. De Ethiopiër Kenenisa Bekele was er de grote favoriet en de wereldrecordhouder op de 5 en 10 kilometer op de baan zei vooraf voor een wereldrecord te gaan.

Dat was uiteraard een lastige opgave, maar men kon redelijkerwijs toch wel verwachten dat Bekele iets langer om het record kon vechten dan hij vrijdag uiteindelijk deed. Al bij de start ging de hardloopgrootheid namelijk onderuit, waardoor hij achterin het veld terecht kwam en nagenoeg kansloos was. Na 23 kilometer stapte hij gedesillusioneerd uit met kramp in zijn kuit.

"Ik kwam naar Dubai om iets speciaals te laten zien, maar dat is niet gelukt. Bij de start viel ik en deed ik mijzelf pijn, waarna ik nog wel probeerde te rennen, maar dat ging niet goed. Ik hoop dat ik ooit terug kan komen en kan laten zien wat ik echt kan", aldus een teleurgestelde Bekele. 

De overgebleven toplopers gingen razendsnel van start en halverwege liep men zelfs 45 seconden onder het schema van het wereldrecord. Dat tempo werd aan het einde weer wat getemperd, terwijl Bekele's landgenoot Tamirat Tola er vandoor ging. Hij kwam geen moment meer in gevaar en na 2:04.11 uur kwam hij, ruim twee minuten voor de nummer twee, als winnaar over de streep. Het was een ruim persoonlijk record en een parcoursrecord voor Tola. 

Worknesh Defega debuteerde bij de vrouwen op de marathon en pakte gelijk de zege. De Ethiopische liep in de afgelopen jaren telkens een stevige handvol halve marathons en besloot nu de stap naar de volledige afstand te zetten. Met 2:22.36 uur als eindtijd kan ze terugkijken op een uitstekend debuut - het was de vierde tijd ooit in Dubai bij de vrouwen.