Atletencommissie NOC*NSF op de bres voor judoka Franssen

De atletencommissie van NOC*NSF hoopt dat er zo snel mogelijk een oplossing komt voor judoka Juul Franssen. Dat heeft de commissie laten weten in een verklaring

De 27-jarige judoka kreeg vorige week te horen dat ze niet meer mag meedoen aan internationale wedstrijden en trainingsstages met de nationale topsportselectie. Bovendien heeft NOC*NSF op verzoek van Judo Bond Nederland (JBN) de A-status van Franssen per 1 februari beëindigd, waardoor zij geen aanspraak meer kan maken op voorzieningen die haar topsportcarrière ondersteunen.

Reden hiervoor zijn de trainingen van Franssen, die ze vanwege haar studie gedeeltelijk in Rotterdam afwerkt en dus niet volledig op Papendal. "Indien een sporter de keuze maakt zijn of haar eigen weg te kiezen en via die weg een dusdanig niveau bereikt dat bij het deelnemen aan een bondsprogramma uitzending naar bepaalde toernooien had gevolgd, dan maakt een bond in onze ogen misbruik van haar machtspositie door de sporter niet uit te zenden", aldus de atletencommissie. "Indien hier daadwerkelijk sprake van is, gaat dit in tegen de belangen van sport en sporter."

Hetteke Frima van NL Sporter, de organisatie die opkomt voor de belangen van topsporters, staat Franssen bij en liet eerder weten dat de judobond niet meer met de judoka wil praten. "De deur is dichtgedaan." 

De atletencommissie staat wel open voor een oplossing en hoopt dat JBN dat ook doet. "Wij kunnen geen oordeel geven over de gemaakte afwegingen van de bond omtrent de trainingen, maar we constateren wel dat de uitkomst niet in het voordeel van deze sportster lijkt te zijn." Franssen, die inmiddels is opgeklommen tot de zesde plaats op de wereldranglijst, denkt nog na over juridische vervolgstappen.