FOK! Kiest: de PVV van Geert Wilders

Met minder dan drie maanden te gaan tot de Tweede Kamerverkiezingen probeert FOK! een overzicht te geven van wat er te kiezen valt. In de rubriek Fok! Kiest nemen we iedere week een grote en een kleinere partij onder de loep. In de zevende aflevering: de Partij voor de Vrijheid.

In 2004 stapte hij uit de fractie, in 2006 nam hij voor het eerst met zijn nieuw opgerichte Partij voor de Vrijheid deel aan de Tweede Kamerverkiezingen en sindsdien is hij niet meer weg te denken uit het politieke landschap: Geert Wilders.

De geschiedenis
In 2004 presenteerde Wilders, toen al zeven jaar kamerlid voor de VVD, een A4’tje met tien stellingen over de koers van de VVD. Hij zag graag een meer conservatieve, rechtse koers voor zijn partij terwijl de toenmalige kopstukken en wat meer sociaal-liberale koers voorstonden. Later dat jaar weigerde Wilders voor een motie te stemmen die het voor Turkije mogelijk maakte om ooit, onder voorwaarden, EU-lid te worden. Geert Wilders brak met de VVD en ging als ‘groep Wilders’ onafhankelijk verder in de Kamer.

In tegenstelling tot andere eenmansfracties liet Wilders duidelijk van zich horen en de VVD zag een grote concurrent in hem voor de naderende verkiezingen, zeker toen hij met zijn net opgerichte ‘Partij voor de Vrijheid’ steeds meer de media op ging zoeken en een 19 pagina’s tellende onafhankelijkheidsverklaring publiceerde, die naar eigen zeggen niet ‘nationalistisch’ maar ‘patriottistisch’ was. In februari 2006 publiceerde Wilders de uit een Deense krant afkomstige, veel besproken haatcartoons over Mohammed en sindsdien wordt Wilders vrijwel continu bedreigd én beveiligd.

Een van de eerste acties van Wilders namens zijn nieuwe PVV in de Tweede Kamer was iets waar hij later in ging grossieren: moties van wantrouwen tegen bewindslieden. In dit geval waren de PvdA-staatssecretarissen Aboutaleb en Albayrak het doelwit, vanwege hun dubbele nationaliteit. Het hoeft geen betoog dat Geert Wilders in de jaren erna nog veelvuldig de (internationale) media haalde met strijdlustige betogen en moties gericht tegen de bestuurlijke elite en tegen de islam, maar dat die nooit op brede steun in de Kamer mochten rekenen.

In 2010 kwam het tijdperk Balkenende na vier kabinetten ten einde; de PVV haalde 24 zetels en de andere partijen konden niet om de PVV heen voor het vormen van een coalitie. Of misschien toch wel, want de PVV werd geen coalitiegenoot maar gedoogpartner: ze verleende steun aan het kabinetsbeleid, maar leverde geen bewindspersonen. Daarvoor sneuvelde wel een van de breekpunten van de verkiezingsstrijd: de AOW-leeftijd bleef tóch geen 65. Samen hadden de VVD, het CDA en de PVV slechts de minimale meerderheid van 76 zetels, en toen Hero Brinkman de PVV-fractie verliet dus nog maar 75 zetels.

Het kabinet liep echter stuk op de begrotingsonderhandelingen, en Wilders nam met zijn partij weer plaats in de oppositiebanken. Hij zet zijn strijd tegen de politiek correcte elite en de islam echter onverminderd voort. Ook de recente (strafloze) veroordeling van de rechter in de ‘Minder, minder’-zaak zal hem niet tegenhouden.

De standpunten
Over de standpunten van de PVV kunnen we net zo kort zijn als Geert Wilders zelf: Nederland moet weer ‘van ons’ worden. Hoe de partij dat gaat doen, staat te lezen op één A4’tje.

Kern van het programma: minder islam. De grenzen gaan dicht voor asielzoekers, alle tijdelijke verblijfsvergunningen worden stopgezet en de AZC’s gaan allemaal dicht. (Ex-)criminelen met een dubbel paspoort worden uitgezet. Islamitische scholen en moskeeën gaan verdwijnen, net als hoofddoekjes in publieke functies. Radicale moslims worden preventief opgesloten.

De grenzen gaan niet alleen dicht voor asielzoekers, maar ook voor Brusselse ambtenaren. Oftewel: Nederland stapt uit de EU – we moeten weer onafhankelijk worden.

Om te zorgen dat het met iedereen in Nederland weer goed gaat staat er ook een aantal financiële plannen in het programma: het Eigen Risico in de zorg wordt afgeschaft, de huren gaan omlaag, de AOW-leeftijd wordt weer 65, en meer geld voor ouderenzorg, politie en defensie. De inkomstenbelasting en de motorrijtuigenbelasting gaan omlaag.

Al die financiële voordeeltjes voor de Nederlanders moeten ergens van betaald worden. Het financiële plaatje van Wilders is even degelijk als overzichtelijk: de deïslamisering levert 7,2 miljard op en het stoppen met linkse hobby’s nog eens 10 miljard. Klaar.

De kandidaten
De lijsttrekker van de PVV is tevens het enige partijlid: Geert Wilders zelf. Hij is 54 jaar oud en inmiddels bijna 20 jaar Kamerlid. Na zijn middelbare school in Venlo werkte hij enige tijd in Israël. Hij heeft een juridische achtergrond, maar weinig diploma’s. In 1990 werd hij beleidsmedewerker van de VVD; de strijder tegen de politieke elite zit dus al zijn halve werkzame leven in de Haagse kamertjes.

Verder staan op de lijst vooral erg veel mensen die het in alle stemmingen met hem eens zijn. Dat is ook nodig, want in de historie van de PVV hebben er nog wel wat fractieleden hun zetel meegenomen naar een eenmansfractie en dat is eigenlijk niet de bedoeling. Ook opvallend veel kandidaten met dubbelfuncties, die niet allemaal te combineren zijn: van de bovenste 35 zijn er 18 die al een bestuurlijke functie buiten de Tweede Kamer hebben. Zo zijn vier leden van de Eerste Kamer opgenomen, maar als zij voor de Tweede Kamer worden gekozen zullen ze hun Senaatszetel op moeten geven.

De bekendste namen in de top van de lijst zijn afkomstig uit de huidige fractie: Fleur Agema (op 2), Sietse Fritsma, Martin Bosma, Barry Madlener en Lilian Helder mogen allen terugkeren, net als de meeste andere huidige fractieleden. Wellicht wat onbekender is Vicky Maeijer op nummer drie, die namens de PVV in het Europees Parlement zat.

Wie zeker geen onbekende is, althans voor de AIVD, is de nummer 4 op de lijst, Gidi Markuszower. Bij de vorige verkiezingen trok hij zich terug toen de AIVD waarschuwde dat hij contacten had met de Israëlische veiligheidsdienst Mossad. Inmiddels zit Markuszower in de Eerste Kamer.

Waarom zou je op de PVV stemmen?
Omdat je vindt dat het niet goed gaat in Nederland in het algemeen, of met jouw situatie in het bijzonder. De PVV is de grootste thuishaven voor de ontevreden Nederlander en komt voor je op met financiële plannen en –vooral- met een stop op alles wat van buiten onze landsgrenzen naar binnen wil. Als je vindt dat de islam een gevaar is voor de Nederlandse cultuur en als je vindt dat Brusselse verdicten het onmogelijk maken om Nederland nog te besturen zoals de Nederlanders dan zit je goed bij Geert Wilders. Op een ander dan Wilders stemmen is trouwens zinloos, want die doen toch wat de baas wil.

Waarom zou je niet op de PVV stemmen?
Omdat je denkt in oplossingen, en niet in problemen. Je ziet in de de plannen van de PVV zowel in financieel als in politiek opzicht absoluut niet haalbaar zijn: de opbrengsten van deïslamisering zijn op zijn best vaag, op zijn slechtst totaal onhaalbaar en voor de plannen m.b.t. vluchtelingen is ruimschoots onvoldoende draagvlak en er zitten ook allerlei internationale verdragen in de weg die niet zo makkelijk opzegbaar zijn als Wilders denkt. En als je weinig op hebt met opruiiende retoriek die de autoriteit van het landsbestuur, de media of de rechtsprekende macht onderuit haalt, dan stem je ook niet op de PVV. Oh, en als je moslim bent is de PVV waarschijnlijk ook niet echt je ding.

Verder discussiëren over de campagne van de PVV kan in ons Verkiezingenforum.

In de volgende aflevering: de Piratenpartij.

Asscher vergelijkt Wilders met oudjaarsvandaal (Foto: ANP)
Worden deze verkiezingen de aanloop naar het Kabinet Wilders-I? (Foto: ANP)