Schouten en Van der Geest winnen op natuurijs Noordlaren

Simon Schouten en Lisa van der Geest hebben de eerste marathon op natuurijs van dit schaatsseizoen gewonnen. Op de ondergespoten baan in Noordlaren konden de ijzers door de heren en dames onder toeziend oog van veel toeschouwers ondergebonden worden.

Schouten maakte in de 125 ronden durende mannenwedstrijd deel uit van een kopgroep van negen man die al snel een voorsprong pakten. Verschillende andere rijders probeerden nog de aansluiting te vinden, maar tevergeefs, waardoor de negen vooraan mochten strijden om de dagzege.

Schouten zette zijn ploeggenoot Bob de Vries op kop van de groep, waarna hij het in de sprint vakkundig afmaakte, voor Robert Post en Sjoerd den Hertog.

Na afloop was de winnaar blij met alle belangstelling voor het rijden in de buitenlucht van Noordlaren. "Dat is toch waar we het voor doen. Ik ben ook echt blij met de overwinning hier. Het gaat de laatste weken al aardig, maar hier winnen is echt mooi. Ik kan nu zeggen dat ik ook een keer op zo’n natuurijsbaantje heb gewonnen. Dat stond nog niet op mijn lijstje."

Bij de vrouwen ging Van der Geest met de zege aan de haal. Zij maakte deel uit van een kopgroep van acht die het peloton wisten te dubbelen. Grote favoriete Irene Schouten kwam als eerste de laatste bocht uit, maar een forse misslag maakte haar kansloos voor de zege. Van der Geest profiteerde optimaal en won voor Emma Engbers en Schouten.

Van der Geest: "Irene reed voor me, en ik weet niet precies wat er gebeurde, maar ik dacht dat ze met de punt in het ijs zat of zo en daarna ietsje naar buiten ging. Ik heb niet getwijfeld, stapte binnendoor en ben zo hard mogelijk naar de finish gereden."