Vierde stevige aardbeving in Midden-Italië

Het midden van Italië is opnieuw getroffen door een forse aardbeving. Woensdagochtend werd om 10.25 uur een beving met een kracht van 5,4 op de schaal van Richter gemeten. Uit het gebied komen al veel meldingen over een sterke aardbeving, waarbij het volgens sommigen om meerdere schokken ging. 

De beving zou vrij lang hebben aangehouden. Over eventuele schade is nog weinig bekend, maar daar zal ongetwijfeld snel meer over naar buiten komen. Onder meer in Rome werd de aardbeving van woensdag gevoeld. 

Het midden van Italië is in de afgelopen maanden al meerdere malen opgeschrikt door relatief zware aardbevingen. In de nacht van 23 op 24 augustus zorgden bevingen van 6,2 en 5,5 op de schaal van Richter voor forse schade, krap twee maanden later werd het gebied getroffen door schokken van 5,5, 6,1 en 6,5 op de schaal van Richter. 

Update 14.54 uur
Het rommelt nog altijd behoorlijk in het midden van Italië, met inmiddels enkele tientallen kleinere bevingen die gevoeld zijn. Even na het middaguur sloeg de meter uit naar 4,7, terwijl het om 14.33 uur weer even tekeer ging met een kracht van 5,2 op de schaal van Richter. De berichten daarover verschillen. "Sterk, maar niet zo sterk als eerder op de dag", schrijft iemand. "Een hele krachtige schok!", schrijft een ander weer.  

Het is inmiddels de vierde beving met een kracht van meer dan 5 op de schaal van Richter van woensdag. 

Update 11.40 uur
De derde beving waar men het op social media over had blijkt inderdaad een derde zware aardbeving te zijn geweest. Om 11.25 uur - op een paar seconden na één uur na de eerste van de dag - werd wederom dezelfde regio getroffen door een aardbeving met een kracht van 5,6 op de schaal van Richter, de derde van boven de 5 in krap een uur tijd. 

In het gebied, tussen Lazio en Abruzzen, is het al geruime tijd streng winterweer. Er ligt erg veel sneeuw en het is ijskoud. Voor de komende dagen wordt weinig verandering verwacht in het weerspatroon. 

Update 11.32 uur
Via social media doen berichten de ronde over een derde zware beving, hoewel nog niet duidelijk is of men daarmee wellicht de beving van 11.14 uur bedoelt. In Rome wordt de metro inmiddels geëvacueerd, aangezien de bevingen ook in de historische miljoenenstad gevoeld worden en mogelijk voor schade kunnen zorgen.

Update 11.26 uur
Om 11.14 is nagenoeg hetzelfde gebied nog een keer opgeschrikt door een aardbeving. Tussen de eerste beving van woensdagochtend en deze waren al vijf relatief zwakke naschokken gemeten, maar om 11.14 sloeg een beving met een kracht van 5,7 op de schaal van Richter toe - sterker dan de eerste van de dag dus.