50Plus doet niet mee met pestgedrag tegen PVV

Partij 50Plus sluit op voorhand gesprekken met de PVV voor het vormen van een nieuwe regering niet uit. Dat schrijft fractievoorzitter Henk Krol dinsdag in een ingezonden stuk in de Volkskrant. Hij doet hiermee niet mee aan het schoolachtige pestgedrag dat de andere partijen vertonen. Die melden vol trots de Nederlandse kiezer niet serieus te nemen en de PVV op voorhand volledig buiten te sluiten.

50Plus wil wel dat de partij van Geert Wilders daarvoor voldoet aan twee voorwaarden: de AOW-leeftijd moet terug naar 65 jaar en de PVV moet het standpunt over vluchtelingen wijzigen. 50Plus staat volgens Krol een streng en rechtvaardig beleid voor "waarbij Nederland voor de echte gevallen waarin geweld en dood een rol spelen een verhoudingsgewijze bijdrage levert". Hij lijkt hiermee te doelen op het enkel toelaten van échte vluchtelingen en de stroom gelukszoekers die zich tussen de schrijnende gevallen bevinden de toegang te weigeren.

"Op dit punt zal de PVV na 15 maart door de knieën moeten", aldus Krol. Ten aanzien van de AOW-leeftijd merkt de 50Plus voorman op: "zoals bekend heeft de PVV ervoor gezorgd dat deze leeftijd wel omhoog ging door de dag na de verkiezingen van 2010 de verkiezingsbelofte op dit punt te breken. De PVV moet 50Plus steunen dat dit teruggedraaid wordt."

Andere partijen sluiten de PVV zoals gezegd wel uit als partner. Premier Mark Rutte was er zondag duidelijk over. "Dat gaat niet gebeuren", zei hij zondag in het programma Buitenhof. "De kans is niet 0,1, de kans is nul". De 'minder Marokkanen'-uitspraken van PVV-leider Geert Wilders en ook diens zware kritiek op de rechterlijke macht na zijn veroordeling voor die uitlatingen, zijn voor Rutte redenen dat hij "niet met hem wil werken" wat zoveel betekent als 'hij mag niet mee doen met knikkeren', of 'schijt aan wat de burger stemt'. Een houding die we van Rutte maar al te goed kennen inmiddels.

Ook Jesse Klaver, de koddige puber van GroenLinks die 'ook wel premier wil worden', weigert pertinent met de PVV samen te werken.

Door de PVV niet uit te sluiten hoopt 50Plus ervoor te zorgen dat de PVV als gevolg van de weigering van de andere partijen niet meer stemmen krijgt. Daarnaast merkt Krol op dat er "een heleboel gewone, aardige, nette, hardwerkende mensen" op de PVV stemmen "Die moeten weten dat we ook met hun opvattingen rekening houden."

50Plus praat wel met PVV
50Plus praat wel met PVV (Foto: ANP)