Stroomstoring voorbij, treinverkeer nog ontregeld

Delen van Amsterdam en Zaandam zitten zonder stroom. Netbeheerder Liander kampt met een storing bij een hoogspanningsverdeelstation, zegt een woordvoerder.

In Amsterdam gaat het om het centrum en delen van West en Noord. Daarnaast zijn ook de oostelijke delen van Zaandam en Landsmeer door de storing getroffen. Volgens de netwerkbedrijf gaat het om ruim 360.000 klanten.

Liander denkt tot 6.30 uur nodig te hebben om de storing verhelpen.

Update 11:30 uur:
Treinreizigers moeten volgens de NS de hele dag nog rekening houden met problemen rond Amsterdam. Het kost veel tijd om de treinen na de stroomstoring weer te laten rijden.

"Op Centraal Station rijden treinen nu mondjesmaat. Maar veel treinen staan niet op de goede plek of er is geen conducteur. De stroom is ook nog niet goed genoeg om de wissels op de juiste manier te bedienen'', zei een woordvoerder van het spoorbedrijf.

De NS adviseert de mensen daarom nog steeds om de reis naar Amsterdam, Schiphol en Utrecht als het mogelijk is uit te stellen. Mensen die wel met de trein gaan, moeten de informatie over de dienstregeling goed in de gaten houden.

Update 09:56 uur:
User Bart meldt dat hij weer stroom heeft in Zaandam. De NS meldt dat de stroomstoring inmiddels is verholpen, maar dat het treinverkeer voorlopig nog ernstig ontregeld zal zijn. Ook Liander meldt dat de stroomstoring is verholpen en biedt haar excusus aan voor de overlast. 

Update 09.25 uur: 
De NS is ook getroffen door de stroomstoring. Van en naar Amsterdam centraal is geen treinverkeer mogelijk omdat door de stroomstoring seinen en wissels niet werken. De gevolgen hiervan breiden zich uit naar de rest van het land volgens de NS. Ze raadt reizigers aan om de reis naar Amsterdam, Schiphol of Utrecht uit te stellen.  

Update 07.45 uur:
Zo'n 160.000 klanten van Liander in Amsterdam hebben weer stroom. De netbeheerder meldt dat de storing in het oostelijke deel van Amsterdam en in delen van Amsterdam-Noord verholpen is.

Nog zo'n 200.000 klanten zitten zonder stroom. Hoe lang de storing nog gaat duren, durft Liander niet te zeggen. Stap voor stap denkt het netwerkbedrijf de stroom weer te kunnen inschakelen.

Over de oorzaak van de storing kan het bedrijf nog niets zeggen.