FOK! Kiest: 50Plus van Henk Krol

Met minder dan drie maanden te gaan tot de Tweede Kamerverkiezingen probeert FOK! een overzicht te geven van wat er te kiezen valt. In de rubriek FOK! Kiest nemen we iedere week een grote en een kleinere partij onder de loep. In de zesde aflevering: 50Plus.

Als typische doelgroepenpartij gaan ze inmiddels hun tweede verkiezingen in: 50Plus. Niet de eerste ouderenpartij, vast ook niet te laatste, nooit te beroerd om de generatiekloof nog eens extra uit te vergroten, maar wel op forse winst in de peilingen. Wat gaat het worden voor Henk Krol en de zijnen?

De geschiedenis
50Plus is in 2009 opgericht door onder andere Jan Nagel en is eigenlijk een doorstart van Onafhankelijke Ouderen en Kinderen Unie (OOKU), dat op zijn beurt weer de opvolger was van de Partij voor Rechtvaardigheid, Daadkracht en Vooruitgang (PRDV). We kennen Jan Nagel overigens ook nog van de PvdA en van Leefbaar Hilversum en -Nederland. Kennelijk maakt het Nagel weinig uit voor welke groep hij opkomt, als het maar stemmen trekt.

In 2012 deed 50Plus voor het eerst mee met de Tweede Kamerverkiezingen, nadat ze een jaar eerder via een akkoordje met de Onafhankelijke Senaatsfractie in de Eerste Kamer waren gekomen. Henk Krol kwam als lijsttrekker in de Tweede Kamer, samen met Norbert Klein. De tijd die 50Plus inmiddels in de Kamer zit wordt echter gekenmerkt door interne ruzies.

Henk Krol kwam in 2013 in opspraak vanwege niet-betaalde pensioenpremies in de tijd dat hij eigenaar was van de Gaykrant. Krol stapte per direct op, Klein werd fractievoorzitter en Marianne Baay-Timmerman kwam als lid naast Klein in de Kamer. In mei 2014 werd Baay-Timmerman door Klein uit de fractie gezet. Het bestuur van 50Plus, onder leiding van Nagel, zegde hierop het vertrouwen in Klein op. Beide leden claimden vanaf dat moment de vertegenwoordiging van 50Plus in de Kamer te zijn, waarbij Baay-Timmerman daadwerkelijk de steun van het partijbestuur had. Nog ingewikkelder werd het toen Krol weer terugkwam in de Kamer om de zieke Baay te vervangen. Klein heeft inmiddels 50Plus verlaten en ging als partijloos Kamerlid verder. Hij doet met de Vrijzinnige Partij mee aan de verkiezingen.

50Plus heeft een voorganger die ook werd gekenmerkt door interne strubbelingen: in 1994 kwam het Algemeen Ouderen Verbond met zes zetels in de Tweede Kamer, ten tijde van de discussie over de verhoging van de AOW-leeftijd. Binnen vier maanden na de verkiezingen was de fractie al uit elkaar gevallen. Pogingen om het restant voort te zetten leidden niet tot zetels.

De standpunten
50Plus was de eerste partij die een verkiezingsprogramma lanceerde, onder de naam 50Plus Dus, met als ondertitels ‘We pakken ze terug’ en ‘Omdat ouderen het niet meer pikken!’

In het programma vinden we, uiteraard, met name punten die in het voordeel werken van de ouderen. De ‘pensioenroof’, zoals Krol het noemt, moet worden gestopt: pensioenen worden niet meer gekort, maar geïndexeerd. De koopkracht van ouderen, die jaren lang hebben meebetaald aan lastenverhogingen maar niet profiteerden van lastenverlichtingen, moet worden hersteld. Ouderen moeten voordelig met het OV kunnen reizen buiten de spits.

Een ander 50Plus-standpunt is verlaging van de AOW-leeftijd. Hier hebben in principe ook de jongeren wat aan, omdat het hun baankansen verhoogt. 50Plus pleit echter ook voor subsidies aan bedrijven die 45plussers aannemen.

50Plus pleit voor het afschaffen van de commerciële partijen in de zorg, net als bijvoorbeeld de SP. Er mag niet meer worden bezuinigd op de zorg voor mensen die ons land hebben opgebouwd. Het eigen risico in de zorg moet worden verlaagd tot maximaal 200 euro.

De ouderenpartij is ‘eurokritisch’ – voorstander van Europese samenwerking, maar niet van financiële ondersteuning aan andere EU-leden die het financieel moeilijk hebben. Ze staan voor een vrij streng vluchtelingenbeleid met meer grenscontroles. Pas na 10 jaar verblijf in Nederland en een verklaring waarin trouw wordt beloofd aan de Nederlandse grondwet, kan een paspoort worden verkregen.

Verder wil de partij de successiebelasting afschaffen, wc’s in alle treinen verplicht stellen, gemeentelijke ouderencoaches aanstellen die ouderen gaan helpen met administratie en internet, en in alle wijken politiebureaus en wijkagenten terugbrengen. Waar dat precies van betaald wordt is niet helemaal duidelijk, maar het ligt in de lijn der verwachting dat de rekening bij 50Min wordt neergelegd.

De kandidaten
Lijsttrekker van 50Plus is wederom Henk Krol, en hij zal de voornaamste woordvoerder zijn van de partij in de campagne. Het is de vraag of 50Plus voor de grote debatten zal worden uitgenodigd, maar gezien de stand in de peilingen is het ook niet uit te sluiten. Krol is radiomaker en journalist, en met name bekend als oprichter van de Gay Krant.

Op de tweede plek een kandidaat die nieuw is in de politiek, maar toch enige bekendheid geniet: televisiepresentatrice Leonie Sazias. Op plaats 5 staat Gerrit-Jan van Otterloo, 8 jaar Kamerlid voor de PvdA tussen 1986 en 1994, maar verder is de top van de kandidatenlijst vooral gevuld met politiek onervaren kandidaten, die gemiddeld ook opvallend kort lid zijn van de partij. Uiteraard hebben ze wel hun levensjaren mee, hoewel er één kandidaat onder de 50 in de top-10 staat (leider van het fractiebureau Simon Geleijnse telt slechts 42 lentes).

Waarom zou je op 50Plus  stemmen?
Omdat je denkt dat de ouderen een extra steuntje in de rug verdienen, omdat ze in de afgelopen jaren wel erg harde klappen hebben gekregen. Je kunt je vinden in een streng vluchtelingenbeleid en een EU-kritische houding, maar je hebt toch vooral belang bij plannen waar de ouderen in financieel opzicht garen bij spinnen.

Waarom zou je niet op 50Plus stemmen?
Omdat 50Plus een van de partijen is die electorale winst probeert te halen uit het benadrukken van tegenstellingen – in dit geval probeert de suggestie te wekken dat de jongere generaties de oudere van alles schuldig zijn. Maar nog los daarvan is de stem op 50Plus een risico vanwege de vele interne ruzies, ook bij vorige ouderenpartijen. Krol en Nagel hebben hun reputatie op dat punt bepaald niet mee.

Mee discussiëren over de standpunten en de kansen van 50Plus kan op het Verkiezingenforum.

In de volgende aflevering: de PVV.

Henk Krol dacht al: 'Oeps!' (Foto: ANP)
De grote vraag is: moeten we Henk Krol in maart gaan feliciteren? (Foto: ANP)