Schöne: ''Als ik me met Anwar bemoei word ik gek''

Ajax volgde concurrent Feyenoord zondag door drie punten te pakken in Zwolle. Lasse Schöne speelde de hele wedstrijd en maakte de openingstreffer uit een strafschop.

"Over het resultaat ben ik tevreden, maar het spel was niet goed. De eerste helft was slordig en dat terwijl er veel ruimte lag. We speelden kansen slecht uit en het leek er op alsof we er niet helemaal bij waren. Er werden in de rust ook echt wel wat harde woorden gesproken. In de tweede helft was het voetbal al wel wat beter. Het scheelt absoluut dat je met 2-0 voor komt. Dan krijg je knullig een tegengoal, maar kom je verder gelukkig niet extreem meer in de problemen."

Van het onderschatten van PEC Zwolle, dat in degradatienood verkeert, wilde Schöne niets weten. "Daar hebben we het juist nog over gehad. Zulke ploegen mag je niet onderschatten. Dan beginnen we toch zo de wedstrijd. Iemand inspelen op zijn juiste been zou al helpen, maar de ballen rolden vaak achter de man langs of over de zijlijn", vertelde de Deen die altijd een uitgesproken mening heeft als het om passing gaat.

Zijn eigen optreden vond hij 'prima'. "Het kan altijd beter, maar ik heb nog wat gevaarlijke ballen kunnen geven, bijvoorbeeld op El Ghazi. Het spel verdelen lukte gelukkig nog wel, maar als team was het vandaag gewoon niet goed genoeg", benadrukt Schöne nog maar eens.

Ajax kreeg de kans om de score te openen door middel van een penalty. In de laatste weken is er al aardig gerouleerd. "Ik stond weer als eerste op het lijstje om hem te nemen", zei hij met een trotse ondertoon. "Het was wel lekker dat ik daardoor een goaltje mee kon pakken." Het bleek niet zo maar een ‘goaltje’ te zijn, want de voorsprong gaf de Amsterdammers vertrouwen. Twee minuten daarna verdubbelde Ziyech de score.

El Ghazi ligt volgens Schöne nog altijd prima in de groep, ook al lijkt hij deze transferperiode nog te verkassen. "Je kan je als teamgenoot met van alles bezig gaan houden, maar hij heeft nog nergens getekend, dus zien wij hem als een Ajax-speler. Als je je met de zaken van bijvoorbeeld Anwar gaat bemoeien, word je zelf ook gek." Kwalitatief liet de buitenspeler dan ook veel zien in Zwolle. "Vooral in de eerste helft was hij onze gevaarlijkste speler. Hij dook continu de diepte in en was goed aanspeelbaar."

Ajax heeft het vaker lastig gehad tegen PEC Zwolle. Volgende week staat er echter opnieuw een uitwedstrijd op het programma voor de ploeg van Bosz. "Voor FC Utrecht is de wedstrijd van aankomende zondag de wedstrijd van het jaar." De Domstedelingen zijn al tien opeenvolgende Eredivisiewedstrijden ongeslagen. Dat is voor het eerst sinds 2002. "Ze doen het uitstekend, maar ik ga mezelf niets aanpraten", vertelde de goedgezinde Deen. "Het wordt zeker een lastige uitwedstrijd, maar het moet goed komen."