'EU moet uitkijken met Londen na Brexit'

De Europese Unie moet erg oppassen met de toegang van de Britse financiële sector tot de EU-markt. Die sector, ook de City genoemd, heeft mogelijk een schadelijke invloed na de Brexit. De EU moet daarom erg waakzaam zijn wanneer ze toegang tot de markt van de EU biedt, om de financiële stabiliteit in de EU te beschermen.

Deze waarschuwing heeft Michel Barnier gedaan, de speciale onderhandelaar van de EU over het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de EU (brexit), aldus de krant The Guardian. Barnier is minder bezorgd over toegang voor Europese bedrijven uit de sector tot Engeland. "Europa heeft speciale waakzaamheid ten aanzien van haar financiële stabiliteit nodig, geen speciale deal om toegang tot de City te hebben".

Barnier leek eerder te pleiten voor een speciale deal over de relatie tussen de Europese Unie en de Londense City. Daarmee zouden vermoedelijk ook de door het Verenigd Koninkrijk zo gewenste passporting rights kunnen worden veilig gesteld, waarmee Britse financiële instellingen zaken kunnen doen in de EU. De onderhandelaar stelde later echter dat hij 'speciale waakzaamheid' door de EU bedoelde.

EU moet oppassen met 'City'
'EU moet uitkijken met Londen na Brexit' (Foto: ANP)