Geen Zwitsers paspoort vanwege koebellen

De Nederlandse veganiste Nancy Holten (42) woont sinds haar achtste in Zwitserland, spreekt vloeiend Zwitserduits en haar kinderen hebben de Zwitserse nationaliteit. Toen ze een Zwitsers paspoort aanvroeg, werd dat geweigerd door een bewonerscomité. Ze moet de Zwitserse tradities en gewoonten accepteren, vinden haar dorpsgenoten. Ze voert een campagne tegen koebellen en dat heeft haar niet populair gemaakt.

De strijd tegen de koebel stuit de bewoners van Gipf-Oberfrick tegen de borst en dus dwarsboomde een meerderheid van de inwoners haar tweede poging om Zwitserse te worden. Holten voerde de afgelopen jaren strijd tegen de bellen die de Zwitserse koeien om de nek hebben hangen. "Die produceren 100 decibel, vergelijkbaar met een pneumatische boor. Zouden wij zo'n ding dichtbij onze oren willen?" is haar argument. Ook heeft ze problemen met het gewicht van de bel. Ze voerde al eerder campagne tegen Zwitserse tradities, zoals de jacht, races met varkens en de klokken van de kerk van het dorp.

Voor de bewoners was dit in 2015 reden om in een referendum negatief te oordelen over haar aanvraag tot naturalisatie. De gemeenteraad wilde het toekennen, maar 144 van de 206 inwoners stemden tegen.

Onlangs werd haar aanvraag wederom geweigerd. De dorpelingen zijn vooral boos over de media-aandacht voor haar acties. Holten zegt dat ze niets tegen tradities heeft, maar enkel strijdt voor dierenwelzijn.