Dakar etappe afgelast, organisatie helpt Argentijnen

De liefhebbers van de Dakar rally zullen wederom een dagje geduld moeten hebben, want de negende etappe van vandaag is afgelast. De reden hiervoor is de overvloedige regenval die wegen onbegaanbaar heeft gemaakt en aardverschuivingen heeft veroorzaakt.

Het circus zou gisteren na afloop van de etappe naar het Argentijnse Salta reizen, maar voor een deel van de karavaan was dit onmogelijk, omdat de weg richting Salta na een aardverschuiving onder een hoop modder en stenen lag. Hierdoor moest een deel overnachten in een noodbivak in Tilcara en kon een ander deel via een smalle bergpas toch naar Salta reizen.

Vandaag zou een zogenaamde 'super belen' op het programma staan. Een etappe van 977 kilometer, waarvan 406 kilometer getimed. In plaats daarvan moeten alle deelnemers zich naar Chilecito van waaruit morgen naar San Juan gereden wordt. Zaterdag is de finish in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires.

Organisator ASO vergeet ondertussen de lokale bevolking niet, omdat hele dorpen onder water zijn komen te staan door de regen. Bewoners uit Volcan en de omliggende regio mogen onder meer gebruik maken van sanitaire voorzieningen van de Dakar rally. Overheden proberen waar mogelijk mensen te evacueren uit de zwaar getroffen regio.