FOK! Wat een weer: Regen, sneeuw, winter en ijs

Goeiemoggel! Er staat ons een interessante tijd te te wachten. Eerst in de vorm van winterse buien en later in de vorm van vrieskou. Kortom, het is dit seizoen geen winter zoals we die de laatste jaren gewend waren. Toch zal niet iedereen eerlijk bedeeld worden vrees ik. Er zitten nogal wat addertjes onder het gras komende dagen, en dat begint vandaag al.

Gisteren was het in het oosten en zuiden nog lang bewolkt met gemiezer, maar hier in het westen brak de zon in de ochtend al door en werd het nog een heel vriendelijke dag. Er stond wel heel veel wind uit een westelijke richting.

Maar vanaf nu wordt het boeiend. Er trekt een lagedrukgebiedje over Belgie naar het oosten toe. Daarbij behoort een neerslaggebied. De modellen verschillen van run tot run en in de plaats en intensiteit van de neerslag. Wat wel zeker is, is dat we wel droog beginnen. Pas later in de middag komt de neerslag erin. Dit begint waarschijnlijk overal wel in regen. Feiten die niet meezitten is de snelheid, het gaat vrij rap allemaal en de mogelijke intensiteit van de neerslag. Dit wordt echt pas op het laatste moment duidelijk. Ook de koers van de depressie kan nog veranderen, en dan krijg je een heel andere situatie.

Vooralsnog hou ik het erop dat het vanmiddag gaat regenen, en dat later in de avond de regen landinwaarts over kan gaan in sneeuw. Of en waar het blijft liggen is nog onzeker. De kans is natuurlijk het grootst op de Veluwe en in de Limburgse heuvels. Verder lijkt het in het noorden wel mee te vallen met de neerslag. Overdag is het een graad of 6, maar daalt in de neerslag uiteraard. Ook een factor die meespeelt. Tot hoever zakt het kwik en dat geval is de intensiteit van de neerslag het belangrijkst. Het is dus nog erg onzeker allemaal, zelfs op dit moment nog. Trouwens ook het westen van het land hoeft niet direct te rekenen op een sneeuwtapijt.

De wind neemt vandaag wel af en draait naar het zuid-zuidwesten.

Natuurlijk ben ik wel alert en zal zeker met een update komen als de situatie echt duidelijk wordt. 

Het ijsweer komt na het weekend. Maar er zijn nog een paar dagen te gaan met winterse buien. Daarover later meer. 

Fijne dag!

Zon op / onder / zonkracht 
Zon op: 08:46
Zon onder: 16:52
Zonkracht: 1 / 1
 
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1528 Gustaaf I van Zweden wordt gekroond.
1807 Leidse Buskruitramp
1979 De Kindertelefoon wordt opgericht.
1983 De Chileen Charlie Da Silva schiet in Amsterdam een landgenoot dood bij een viskraam. Dit staat bekend als de 'haringkar-moord'.
2013 Koto Okubo Japans langstlevend persoon overlijdt.

 

Mandarijneend
Deze prachtige foto werd gemaakt door Luuntje. We zien hier twee Mandarijneenden. (foto:Luuntje)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!