PVV-Kamerleden krijgen het druk

Op dit moment staat de PVV op ongeveer 35 zetels in de peilingen, en als die aantallen werkelijkheid worden voor de partij van Geert Wilders dan komen er voor die partij waarschijnlijk wat mensen in tijdnood. Ongeveer de helft van de bovenste vijfendertig kandidaten zit namelijk al namens de PVV in een of ander bestuursorgaan..

Zo is de nummer drie van de lijst, Vicky Maeijer, reeds Europarlementariër (en daarvoor trouwens Statenlid in Zuid-Holland). Ze zal haar Brusselse zetel echter op moeten geven, want de Tweede Kamer en het Europees Parlement mogen niet worden gecombineerd. In 2005 diende de SP overigens een motie in om dit mogelijk te maken, waar de PVV tegen stemde, maar toen Geert Wilders in 2014 zelf gekozen werd op de Europese lijst wilde hij ineens alsnog dat het mogelijk werd om beide functies te combineren. Maar: het mag dus niet.

Wat ook niet mag, is lid zijn van zowel de Eerste als de Tweede Kamer. Bij de bovenste 19 kandidaten staan vier personen uit de huidige Eerste Kamerfractie van de PVV. Zij zullen hun senaatszetel dus ook op moeten geven, en de PVV moet die opvullen met kandidaten die bij de meest recente Eerste Kamerverkiezingen voor die partij op de lijst stonden. Dat kan een probleem worden, aangezien al die mensen nu wéér op de lijst staan. Zo kan het zelfs gebeuren, dat er in de Eerste Kamer straks een of meer zetels leeg blijven. 

Verder zijn er in totaal nog 13 (relatief) hooggeplaatste kandidaten die deel uitmaken van een gemeenteraad of de Provinciale Staten, en dat mag wel. Hun voornaamste taak in de Tweede Kamer zal er vermoedelijk uit bestaan om aanwezig te zijn bij de stemmingen en, al naargelang de fractievoorzitter dat wenst, voor of tegen te stemmen.

Dit probleem is niet nieuw voor Wilders: al sinds het ontstaan van de Partij voor de Vrijheid is het aantal kandidaten waaruit hij de kieslijsten samenstelt, begrensd op ongeveer honderd. Naast het feit dat er af en toe mensen teleurgesteld afhaken, in opspraak komen of na een ruzie uit de fractie vertrekken, helpt het ook niet mee dat de partij geen ledenbestand heeft om op terug te vallen. Tot die tijd lijkt Wilders vooral op zoek naar trouwe, niet al te kritische bankvullers. Bij andere partijen komen dubbelfuncties (althans binnen de politiek) sinds de jaren '70 slechts nauwelijks nog voor.