Nederlander wint eRace

In Las Vegas werd afgelopen zaterdag de eRace finale van de Formula E gereden. Alle 20 professionele Formula E racers namen het op tegen 10 gamers die via voorrondes een plaats in de finale veroverd hadden.

Het circuit is speciaal gemaakt voor deze finale en bevond zich in een virtuele Las Vegas, het circuit was vooraf niet bekend bij de rijders zodat niemand ervaring kon hebben op het circuit. De gebruikte simulator is rFactor2, welke veel gebruikt wordt door professionele coureurs om in te oefenen. Het gebruik van deze sim zorgde voor kritiek omdat de graphics ervan niet mee kunnen met de moderne games.

De Nederlander Bono Huis wist de pole position en de bijbehorende $25.000 op zijn naam te schrijven, naast hem op de eerste startrij stond de Formula E prof Felix Rosenqvist. Huis was verbaasd dat een van de echte coureurs op de eerste startij zou starten, de rest van de echte coureurs kwamen dan ook pas na de overige sim-coureurs.

De race eindigde niet zonder controverse. De Fin Olli Pahkala wist het zwartwit geblokt als eerst te bereiken, echter kreeg hij een straf na de wedstrijd. Middels social media konden fans stemmen op hun favoriet en zo extra kracht geven (gelijk aan de fanboost in het echte Formula E). Een fout in de software zou Pahkala een oneerlijk voordeel hebben opgeleverd, hierom kreeg hij een straf van 12 seconde wat hem de derde plaats opleverde. Bono Huis schoof hierdoor op naar de eerste plaats en mocht de bijbehorende $200.000 in ontvangst nemen.

Een knappe prestatie van de Nederlander maar mijn inziens een onterecht zware straf voor de Fin omdat het buiten zijn schuld lag.

De race is hier terug te kijken