Van der Poel en Vos Nederlands kampioen veldrijden

Onder gladde omstandigheden is Mathieu van der Poel zondagmiddag voor de derde keer op rij Nederlands kampioen geworden. De andere podiumplaatsen werden in genomen door Corné van Kessel en Joris Nieuwenhuis, laatstgenoemde is ook Nederlands kampioen bij de beloften categorie. Bij de vrouwen werd Marianne Vos kampioen voor Lucinda Brand en Sophie de Boer.

Om 13.30 uur gingen in totaal 56 elite- en belofterenners van start om uit te maken wie de nieuwe Nederlands kampioen zou worden.

Corné van Kessel en Sieben Wouters hadden de beste start. Van de favorieten had alleen David van der Poel een slechte start. Na de eerste ronde was er een kopgroep van vijf renners met Van Kessel, Nieuwenhuis, Van der Poel, Wouters en Van der Haar. 

Even later scheidden Van Kessel, Nieuwenhuis en Van der Poel zich af van de rest. In ronde drie nam van der Poel voor het eerst de leiding in de wedstrijd en reed hij direct weg. Vanaf dat moment kon alleen pech de overwinning nog in de weg staan.

Voor plaats twee maakten Van Kessel en belofterenner Nieuwenhuis er een mooie strijd van. Uiteindelijk trok Van Kessel aan het langste einde. Wegrenner Lars Boom kon op dit gladde en bochtige parcours geen rol van betekenis spelen en finishte op een tiende plaats.

Marianne Vos voor de zesde keer in haar carrière Nederlands kampioen geworden. Al in de eerste ronde ging de Brabantse er vandoor. Lucinda Brand en Sophie de Boer finishten respectievelijk op plaats twee en drie. 

Thalita de Jong had bij de start kettingproblemen en moest vanuit het achterveld de achtervolging inzetten. De kampioene van vorig jaar kon daardoor geen rol van betekenis spelen.

Uitslag mannen
1. Mathieu van der Poel
2. Corné van Kessel
3. Joris Nieuwenhuis (kampioen belofte categorie)
4. Lars van der Haar
5. David van der Poel

Uitslag vrouwen
1. Marianne Vos
2. Lucinda Brand
3. Sophie de boer
4. Maud Kaptheijns
5. Thalita de Jong