Oppermachtige Wüst pakt vijfde Europese allroundtitel

Ireen Wüst heeft na 2008, 2013, 2014 en 2015 voor de vijfde keer de Europese kampioenschappen allroundschaatsen gewonnen. Vrijdag was ze al de beste op de 500 en 3000 meter. Zaterdag begon ze met winst op de 1500 meter had genoeg marge om rustig de de vijf kilometer door te komen. 

Wüst wist voor de vijf kilometer dat ze op de slotafstand 11,41 seconden mocht verliezen op Antoinette de Jong en zelfs 17,70 seconden op titelverdedigster Martina Sábliková. Wüst eindigde op de vijf als tweede in 7.03,54. Sablikova was in 6.57,47 de snelste op de langste afstand. De Jong werd met 7.07,33 vierde op de laatste afstand en moest uiteindelijk overall genoegen nemen met de derde plek. 

Yvonne Nauta belandde net naast het podium. De 25-jarige Friezin beëindigde een solide toernooi met de derde plaats op de 5000 meter in 7.05,41, waarmee ze in het klassement nog van de zesde naar de vierde plek steeg. Wüst komt met haar vijfde titel op gelijke hoogte met Sábliková en de Duitse vrouwen Anni Friesinger en Andrea Ehrig-Mitscherlich. De Duitse Gunda Niemann is recordhouder met acht keer continentaal goud.

Wüst was zeer tevreden over haar complete optreden. "Ik heb vier goede afstanden gereden. De tijden zijn misschien niet waanzinnig snel, maar dat geeft een vertekend beeld. Het ijs was zwaar, dus dit zijn prima tijden. Dit geeft veel vertrouwen richting de WK’s." De vijfvoudig Europees kampioene merkt zelfs dat ze haar Sochi-niveau weer heeft bereikt. "Ik zit wel weer op dat niveau, ja. En nu is het zaak om verder te groeien. Volgens het plan dat we hebben uitgestippeld ga ik nog beter worden."

De vijfde titel voor Ireen Wüst. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
De vijfde titel voor Ireen Wüst. (PRO SHOTS/Erik Pasman)