Ambtenaren weg na omkoopschandaal auto's

Defensie en de politie hebben vijf ambtenaren ontslagen die betrokken waren bij het omkoopschandaal rond auto-importeurs Pon en Peugeot. Dat hebben de organisaties bevestigd na vragen van het ANP. Onder de ambtenaren is een voormalig wagenparkbeheerder van Defensie, die volgens justitie voor tienduizenden euro's aan giften ontving.

De ambtenaren, drie van Defensie en twee van de politie, moeten dit jaar ook nog voor de strafrechter komen, terwijl Pon en Peugeot afgelopen jaar voor miljoenen euro's strafvervolging hebben afgekocht. In juni wordt een voorbereidende zitting gehouden.

Advocaat Bas Martens en zijn kantoorgenoot Carene van Vliet staan de oud-wagenparkbeheerder en een ex-medewerker van de politie bij. Advocaat Michael Ruperti staat twee burgermedewerkers van Defensie bij die zijn ontslagen, maar daar beroep tegen hebben aangetekend.

Aanbestedingsfraude
Volgens Martens draait de zaak inmiddels niet meer om fraude bij de aanschaf van auto's voor Defensie. "Het onderzoek is ooit begonnen naar vermoedens van fraude met aanbestedingen, maar die beschuldiging is allang van tafel", aldus Martens, wiens cliënt zijn onschuld volhoudt. Het onderzoek draait volgens de advocaat nu om "bijvangsten", zoals onder meer het gebruik van tankpassen en reizen met functionarissen van de auto-industrie.

Ruperti zegt dat Defensie aan paniekvoetbal doet door de medewerkers te ontslaan, nog voordat de rechter heeft bepaald dat ze strafbaar zijn. Hij spreekt van een proefproces, dat duidelijkheid moet geven over de vraag in hoeverre ambtenaren kunnen worden bestraft voor hun contacten met de industrie.

Korting
"Zij hebben een tweedehands privéauto gekocht bij de plaatselijke dealer. De marktconforme kortingen werden buiten hun medeweten om door Pon zelf bekostigd. Mijn cliënten kan dus niet worden verweten dat ze opzettelijk giften van Pon hebben aangenomen", aldus Ruperti.

Het onderzoek naar de ambtenaren en autobedrijven, waaronder ook Renault, begon enkele jaren geleden. In de zaak waren meer dan veertig verdachten. Volgens de advocaten hebben de meesten inmiddels een schikking getroffen of een taakstraf geaccepteerd. Het verbaast advocaat Martens dat justitie weigert te schikken met de paar overgebleven verdachten.

Ambtenaren weg na omkoopschandaal auto's
Ambtenaren weg na omkoopschandaal auto's (Foto: ANP)